Tip os log ind

Ikast

Ikast

Ikast er en by i den nordlige ende af Ikast-Brande Kommune i Midtjylland. Ikast har omkring 15000 indbyggere og er placeret i Ikast Sogn i Region Midtjylland. Selve byen ligger en lille smule nord for motorvejen primærrute 15. Den gamle bydel strækker sig mellem stationen og kirken.

Byen ligger ca. 10 kilometer øst for Herning, 26 kilometer fra Silkeborg og 67 kilometer fra Aarhus. Ikast er en af landets største ikke-købstæder.

Folk i regionen omkring Ikast og Herning bliver – i spøg – kaldt uldjyder, på grund af den store tekstilindustri der fandt sted i regionen i det 20. århundrede, og egnen går også under navnet Uldjylland

Byens Historie

Indtil slutningen af det 19. århundrede bestod Ikast kun af en enkelt kirke med nogle få gårde og huse omkring sig. En blanding af hovedlandevejens anlæggelse i 1850, jernbanens oprettelse, opdyrkningen af hederne, samt industrialisering – der byggede en tekstilindustri op i området – var med til at få byen til at vokse.

Ved den nylagte jernbanestation opstod Ikast Stationsby, der i begyndelsen af det 20. århundrede voksede sammen med det gamle Ikast, kaldet Ikast Kirkeby.

Vartegn i Ikast

Ikast Kirke er placeret samme sted som den tidligere romanske kirke fra 1200, der udbrændte i år 1904. Den nuværende Ikast Kirke blev i 1966 udvidet og ændret.

Vandværksmuseet i byen har tidligere fungeret som et vandtårn, der blev taget ud af drift for i 1989 at gøre plads til et museum for vandforsyningens historie i Danmark.

Selve vartegnet i Ikast er spinderokken. Man kan finde den i rundkørslen ved indfaldsvejen Jyllandsgade, hvis man kommer til byen fra sydøst. Den blev fremstillet i 1959 af en lokal tekstilfabrikant. Spinderokken har stået forskellige steder i byen, indtil man i 2009 – i anledning af Dronningens besøg – valgte at flytte den til sin nuværende placering. Den 5 meter høje spinderok er optaget i Guinness Rekordbog som Danmarks største spinderok.

Ikast har også en skulpturpark – beliggende i Frisenborgparken – som er en af Danmarks største. Skulpturparken indeholder en masse skulpturer fra moderne danske kunstnere såsom Peter Bonnén og Bjørn Nørgård.

Ved Ikast Station ligger Kunstpakhuset, der er indrettet i det gamle banepakhus. Kunstpakhuset har løbende udstillinger.

Håndbold i Ikast

Håndboldholdet FC Midtjylland Håndbold – tidligere kendt som Ikast-Bording EH – hører til i byen. Holdet er en af de bedste dameklubber i landet, og i 1998 vandt de danmarksmesterskabet og igen i 2011. Holdet har også tidligere vundet EHC Cuppen og Cup Winners Cup.

Læs nyheder fra Ikast