Tip os log ind
  • 1/: Connie Farsinsen, enhedsleder på Centerparken i Videbæk: - Her på Centerparken understøtter vi familielivet på flere planer. I dagligdagen spiser beboerne sammen til alle måltider. De har faste pladser. Der er kendte rutiner omkring måltiderne. De ser hinanden, taler sammen og bekymrer sig om hinandens ve og vel. Vi gør meget ud af at skabe en hyggestund for beboerne. Vi har hver måned fødselsdagsmiddage, hvor vi fejrer de beboere, der har fødselsdag den pågældende måned. Det er fødselarerne, der sammen bestemmer menuen. Der bliver pyntet pænt op, og der serveres vin til de, der har lyst til det. Navnene på fødselarerne læses op, og der synges fødselsdagssang. Og al personale, som er på arbejde, deltager i middagen. En gang i måneden har vi brunch, hvor alle, der har lyst, samles og spiser og hygger sig sammen. Her er personalet også med. Vi holder traditionerne omkring højtiderne i hævd. Hver gang vi er samlet, bliver der sunget en masse. Beboerne elsker at synge. Hver weekend bliver der gjort lidt ekstra ud af maden, og der pyntes lidt op. Vi har til alle middagsmåltider to personaler, der deltager. Og alle hverdagsaftner er der frivillige/flexjobbere med omkring måltiderne, da der her ikke er så meget personale på arbejde. De kulturelle oplevelser, som vi andre normalt tager hjemmefra for at opleve, sørger vi for at trække ind i huset. Vi har blandt andet besøg af skolen, børnehaven, kirken, frivillige og andre foreninger fra nærområdet. Der arrangeres teaterforestillinger. Og for ikke så længe siden, havde vi en tryllekunstner på besøg. Når beboernes familie kommer på besøg, sørger vi for, at de føler sig velkomne ved at hilse og spørge ind til hvordan de har det. Beboerne har deres hjem her og derfor bliver det også familiernes »hjem«. Her er plads til både store og små begivenheder i beboernes liv, fejring af højtider mm. Klippekortsordningen har haft en positiv indvirkning på familiefølelsen i huset, både mellem beboerne og personalet og beboerne imellem. Vi oplever, at muligheden for samvær på tomandshånd eller i små grupper bidrager til fællesskabsfølelsen. Når beboerne bliver syge eller står overfor afslutningen på livet, er det vigtigt for os, at familien stadig føler sig som en del af forløbet. Det er vigtigt at tage udgangspunkt i det beboerne ønsker, da de er »herre i eget liv«. Ved livets afslutning og i forløbet efter fortsætter samarbejdet med de pårørende, Vi stiller vores faciliteter til rådighed til f.eks. samtaler/mindesammenkomster, hvis det er beboerens eller de pårørende ønsker. Ved dødsfald bliver flaget sat på halv på dødsdagen og ved begravelse/bisættelse. Der bliver i fællesarealerne opsat en mindetavle med beboerens navn og dødsdato, levende lys og en lille buket blomster for at ære mindet om den afdøde beboer. Såfremt det er muligt deltager personalet i udsyngning og begravelse/bisættelse. Medbeboere er velkommen til at deltage og tilbydes personalestøtte til dette.
  • 1/: Stina Laustesen, leder på Vorgod Ældrecenter: - Som beboer på Vorgod Ældrecenter skal livet leves med familien som altid. Rammerne er måske ikke helt de samme, som før indflytning. Men hjerterummet er det samme. Vi gør meget for at understøtte beboerne i, at familielivet ikke ændres. Døren er altid åben, og der er altid kaffe på kanden. Man kan som pårørende spise sammen med sin mor eller far. Enten ved selv at medbringe maden, eller købe den fra husets køkken. Skal der holdes fest, kan husets aktivitetsrum lånes, så der er plads mange gæster, hvis ikke man har mod på at skulle udenfor ældrecentret. Det er mange - både beboere og pårørende glade for-, så er der ikke langt hjem, hvis festens midtpunkt har brug for et hvil undervejs. Bor familien langt væk, er det muligt at låne et lille værelse at overnatte i, eller endda på stuen. Det kan være rart, hvis man gerne vil være nær sin kære ved livets afslutning. Der kan stadig være brug for hjælp til lægebesøg, hjælp til indkøb med mere. Her er familien en helt naturlig medspiller og uundværlig ressource. Så det korte af det lange er, at der stadig er brug for familien på samme måde præcis som før man flytter på ældrecenter. I latter og gråd, til hverdag og fest.
  • 1/: Meta Marie Lauridsen, aktivitetsleder på Bakkely: - På Bakkely prøver vi meget på, at beboerne skal bevare kontakten og relationerne til familien. Dette gør vi blandt andet ved at inddrage de pårørende i dagligdagen. Vi siger til dem, at de endelig skal blive ved med at komme og f.eks. lave kaffe i beboernes lejligheder, så de får duften af nylavet kaffe ( i stedet for at tage det med i en termokande hjemmefra) Det er stadigvæk deres hjem, selv om deres mor eller far er flyttet på plejehjem. Ligeledes holder vi ca. en måned efter indflytning en forventningssamtale, hvor vi holder et møde med beboeren og de pårørende i vedkommendes lejlighed. Dette for at afstemme forventninger i forhold til hinanden, så vi derved kan undgå eventuelle misforståelser. Beboernes familieliv kan jo være meget forskelligt. Men det er jo ikke bare sådan her, sådan er det jo også ude i »det virkelige liv«. Vi som personale prøver selvfølgelig at opmuntre de pårørende til, at opretholde det forhold til hinanden, som de førhen har haft. Komme på besøg, tage deres mor eller far med hjem eller på familiebesøg og udflugter eller hvad det kan være. Jeg synes vi oplever, at pårørende er trygge ved at komme her og at de også forsøger at bibeholde familielivet i det omfang det nu er muligt i forhold til beboerens fysiske og psykiske tilstand. Når en beboer har fødselsdag opfordrer vi meget til, familien skal holde fest sammen med deres pårørende, så vidt muligt som de plejer. Nogle vælger at holde fødselsdagsfesten i lejligheden, men er der for lidt plads kan de låne pavillonen, aktivitetsstuen eller dagligstuen, alt efter ønske.

Videbæk og Vorgod-Barde: Plejehjem støtter familielivet

Tre bud fra ledere på plejehjem
11. oktober 2018, 18.29

videbæk VORGOD-BARDE Plejehjemmene bruger stor energi på at skabe rammen om et godt familieliv for beboerne.Vi har spurgt tre lokale plejehjem, hvad de gør for ...

Allerede abonnent? Log ind her