Tip os log ind
Retten i Herning.
Foto: Henrik Ole Jensen

Vestjysk mand vil frifindes i landsretten for ulvedrab

Det er ikke bevist, at der var tale om en ulv, siger forsvarer for 66-årig mand, som anker dom for ulvedrab
09. oktober 2018, 09.07

ØRNHØJ-VIND En 66-årig mand vil frifindes ved landsretten, efter at han i forrige uge blev idømt 40 dages betinget fængsel ved byretten i Herning i det, der er kendt som danmarkshistoriens første retssag om ulvedrab. Selvom fristen først udløber på fredag, oplyser mandens forsvarer, Jan Schneider, således allerede i dag til Ritzau, at byrettens dom bliver anket.

- Efter byrettens behandling af sagen henstår en masse uafklarede, ret principielle spørgsmål. Blandt andet blev den tiltalte og jeg som forsvarer ikke inddraget i de undersøgelser, der blev lavet af dyret forud for byrettens behandling, siger Jan Schneider til Ritzau.

Dermed følger forsvareren op på de spørgsmål, som han allerede rejste tidligt under byrettens behandling af sagen, hvor han såede tvivl om dna-undersøgelsen af det dræbte dyr - og dermed om grundlaget for at tiltale den 66-årige for overtrædelse af artsfredningsbekendtgørelsen.

Forsvareren mente ikke, at dna-undersøgelsen havde afklaret, om der var tale om en genetisk ren ulv eller en såkaldt hybrid, altså en blanding af ulv og hund.

- Det, der er undersøgt i denne sag, er stamtræet. Man har ikke foretaget artsbestemmelse, men kun familierelationer, sagde han i byretten.

Anklager anker også

Spørgsmålet om dna-undersøgelsen er afgørende for sagen, fordi en hybrid ikke har samme krav på beskyttelse som den fredede ulv. Og i byretten kom det til at fylde så meget, at retsmødet to gange måtte afbrydes for at tage stilling til, om sagen helt skulle udsættes, så der kunne foretages yderligere undersøgelser af dyret.

Det fandt byretten dog ikke anledning til, men idømte altså i stedet den 66-årige en betinget fængselsstraf på 40 dage og konfiskerede hans riffel. Jagttegnet fik manden dog lov til at beholde.

Også anklagemyndigheden anker dommen, oplyser de til Ritzau. Men her er formålet at få manden idømt en skærpet straf.

I byretten var specialanklager Ulrik Panduros påstand »ikke under tre måneders ubetinget fængsel«, men efterfølgende udtrykte han alligevel tilfredshed med rettens afgørelse, trods den noget mildere dom.

- Jeg er tilfreds med, at han (den 66-årige, red.) blev kendt skyldig i hele tiltalen. Vedrørende sanktionen, så er den ikke helt skæv, når man tager hensyn til hans alder og personlige forhold, lød Ulrik Panduros umiddelbare vurdering i minutterne efter retsmødet.

Ordet er ditMere 112