Tip os log ind
  • 1/: - Jeg håber, at danskerne vil føle sig bedre klædt på til at forstå mekanismerne bag valget, siger Jesper Steinmetz, der er aktuel i »Trump mod Clinton«.
    Foto: Tv 2
  • 1/: - Det er et kontrasternes land, og vi vil gerne give danskerne et indblik i USA anno 2016, siger Johannes Langkilde, der rejser rundt i USA i »Mød Amerika«.
    Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

TV

TV-kanaler stiller skarpt på USA før valget

Inden længe går amerikanerne til valg, og i den forbindelse tager både DR og TV 2 seerne med ud i det store land for at blive klogere på, hvad det er for nogle mekanismer, der kan sikre enten Trump eller Clinton posten
15. oktober 2016, 19.00

valg-tv Natten til 8. november dansk tid skal amerikanerne til stemmeurnerne for at beslutte, hvem der skal styre landet de næste fire år. Valgkampen har været styret af følelser, og bølgerne er gået højt mellem demokraternes Hillary Clinton og republikanernes Donald Trump. Og så er valgkampen ikke forløbet, som den normalt gør.

- Det er et historisk valg, fordi alle de politiske prognoser ikke har holdt stik ind til videre. »Plejer« er på den måde død, og ingen har kunnet greje, hvad udfaldet bliver. Begge kandidater er utroligt upopulære, og det kan måske undre herhjemme, men når man møder amerikanerne og ser den virkelighed, de står overfor, forstår man bedre, hvorfor de mener, som de gør, siger TV 2's USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

Han er aktuel i magasinet »Trump mod Clinton« på TV 2 News, hvor han rejser rundt i det store land og møder mennesker både fra toppen og bunden af samfundet for at vise de danske seere, hvor stor forskel der er på rig og fattig. For måden, amerikanerne lever på, er afgørende for, hvor de sætter deres kryds.

Også på DR har de sendt en af deres mest garvede USA-korrespondenter, Johannes Langkilde, på en tur rundt i landet i »Mød Amerika«. Begge programserier har den præmis, at de skal ud af hovedstaden Washington D.C. for at snakke med de mennesker, der direkte i kraft af deres stemme kan ændre udfaldet af valget.

- Det er et kontrasternes land, og vi vil gerne give danskerne et indblik i USA anno 2016. Det kommer ikke til at handle om den politiske debat, for den fylder rigeligt i forvejen. Det kommer derimod til at handle om liv og menneskeskæbner, som direkte bliver påvirket af, hvad politikerne bestemmer. Og for at forstå, hvorfor de stemmer, som de gør, bliver vi nødt til at komme under overfladen på de her mennesker, siger Johannes Langkilde.

En palet af holdninger

Det amerikanske valg har været særligt iøjnefaldende på grund af Republikanernes kontroversielle kandidat, forretningsmanden Donald Trump, og hans til tider farverige udtalelser. Men selvom mange herhjemme stiller sig undrende overfor, hvordan han kan have så meget vind i sejlene, så er det bestemt ikke så lige til at finde en forklaring på hvorfor, når man møder amerikanerne, fortæller Johannes Langkilde:

- I den her valgkamp kan man ikke snakke om den gode mod den onde, selvom vi i Danmark nok har en tendens til at se Trump som en skurk. For når man møder Trump-tilhængerne, så er de også helt almindelige mennesker, der har manglet en stemme til at repræsentere dem i den politiske debat. Som korrespondent er det vores pligt at tage folk dødseriøst lige meget hvad og finde ud af, hvorfor de stemmer, som de gør. For der er ualmindeligt mange grunde til det, siger DR-korrespondenten.

Begge programmer tager seerne med på en rejse gennem en række amerikanske miljøer, hvor tilhængerne er så splittede mellem Hillary og Trump, at de næsten ikke kan snakke med hinanden. Fra den hvide elite til bunden af samfundet, hvor arbejdspladser i lokalområdet lukker på stribe, og hvor bekymringen om at blive sat på gaden er en realitet. For selvom det kun er ét kryds, der skal sættes, så bliver det afgørende for 300 millioner amerikaneres liv, og hver og en af dem har en forskellige grund til at stemme, som de gør.

- Jeg håber, at danskerne vil føle sig bedre klædt på til at forstå mekanismerne bag valget. Det er et utroligt sammensat og mangfoldigt land, der godt kan tage pusten fra en, men forhåbentligt vil programmerne være med til at give danskerne en større forståelse for, hvorfor udfaldet bliver, som det gør, uanset om det bliver Trump eller Hillary, som besidder præsidentembedet efter den 8. november, siger TV 2's Jesper Steinmetz.

»Trump mod Clinton« havde premiere

15. september på TV 2 News og sendes

i 10 afsnit frem til valget i uge 45.

»Mød Amerika« har premiere

mandag 24. oktober klokken 20.45 på DR1

og sendes derefter de to følgende mandage.

Ordet er dit