Tip os log ind
Fire år efter EM-guldet i fodbold blev Tonje Kjærgaard hjemme i Ikast hyldet efter håndboldlandsholdets OL-triumf i Atlanta 1996. ­
Foto: Eigil Thomsen

Tonje Kjærgaard så EM-finalen i '92 med tyske landsholdsspillere

Den tidligere stjernestreg hos de »Jernhårde Ladies« Tonje Kjærgaard slog faktisk også et tysk landshold på dagen, hvor fodboldlandsholdet vandt EM
26. juni 2017, 17.51

Fodboldjubilæum Nogle dage husker man bare bedre end andre. Det gælder også for den tidligere Ikast-Bording- og landsholdsstreg Tonje Kjærgaard, der tydeligt husker 26. juni i 1992, hvor det danske fodboldlandshold mirakuløst endte med at vinde det europæiske mesterskab ved at besejre Tyskland med 2-0 i finalen på Nya Ullevi i Gøteborg.

- Den dag kan jeg sagtens huske. Jeg var 16-17 år og var med på en samling med yndlingelandsholdet, som det hed dengang, og den dag skulle vi faktisk spille mod Tysklands ungdomslandshold, der var to år ældre end os, fortæller Tonje Kjærgaard.

Man fornemmer et tydeligt smil i stemmen, og forklaringen på det kommer her:

- Vi slog dem! Og bagefter så vi finalen med dem, så det var på alle måder en dejlig dag.

Selv om hun selv senere skulle opnå store bedrifter såsom OL-guld i både 1996 i Atlanta og i 2000 i Sydney, så var EM-titlen i fodbold kæmpestort - også for hende.

- Det var jo det største, og det var også inden, vi begyndte at vinde. De var totale underdogs og blev jo lynhurtigt og velfortjent folkeeje, siger Tonje Kjærgaard, der på grund af sin landsholdsamling dog ikke fik festet ligesom størstedelen af resten af landet gjorde.

- Men det var for mig første gang i mit liv, at jeg oplevede den der fællesskabsfølelse med Danmark - og det var også første gang, jeg oplevede, at Danmark vandt noget, fortæller hun og tilføjer:

- Jeg har også set filmen (Sommeren '92, red.), og jeg synes, det er så hyggeligt at se og læse om alt det fra dengang.

Ordet er dit