Tip os log ind
Allan Kortnum.

Tidligere pension til djøf'ere?

08. februar 2019, 11.00

PENSIONSALDER Der har i de seneste uger været megen debat om nedslidning, og at bestemte arbejdsgrupper har behov for at gå tidligere på pension. Det er, som debatten også afspejler, en enorm kompleks diskussion, især når bedømmelseskriterierne skal gøres objektive.

En nuance, som jeg tænker ikke har fået nok bevågenhed i debatten, er den teknologiske udvikling.

Én ting er de, der kom ud på arbejdsmarkedet i 1970'erne og 1980'erne - noget helt helt andet er de unge, der i dag tager en erhvervsuddannelse og får arbejde i industrien, i byggeriet eller i social- og sundhedssektoren. Teknologien har i den grad gjort sit indtog i de tekniske erhvervsuddannelser, hvor vi ser robotter, der i disse år i høj grad automatiserer produktionen - ja, faktisk i en sådan grad, at produktionen begynder at flytte hjem til Danmark efter flere årtier med outsourcing. Vi burde måske endda omdøbe de tekniske erhvervsuddannelser til de teknologiske erhvervsuddannelser.

Vi ser også velfærdsteknologien finde plads hos social- og sundhedspersonalet på plejehjem, sygehuse osv. Exoskeletter er på vej til bl.a. god hjælp hos mekanikere og i byggeriet. Vi har klare regler for, hvad der må løftes - og hvordan der skal løftes osv. osv.

En faglært i dag kommer ud til et markant andet arbejdsmarked end for årtier siden - og derfor skal vi passe på med at sammenligne en ung mand, der trådte ind på arbejdsmarkedet for 40-45 år siden og en ung, der træder ind i dag.

Endvidere ved vi jo også, at det kun gælder for ganske få, at de arbejder med det samme arbejde hele livet igennem - den tid er forbi. Nogle taler om, at vi for årtier siden havde fem jobs i løbet af et arbejdsliv - i dag tales om, at vi har fem forskellige karriereforløb i vores arbejdsliv med vidt forskellige jobfunktioner. Mange bruger en erhvervsuddannelse til at læse videre og bliver måske ingeniør, maskinmester eller tager andre videregående uddannelser. Andre (eller de samme) bliver ledere i produktionen eller byggeriet, undervisere, politibetjente - og sådan kan vi blive ved. Det er uendelig få, der i de kommende 40-45 år vil udføre det samme stykke arbejde.

En frisk påstand er, at om 15-20 år diskuterer vi, om djøf'eren skal have lov til at gå tidligere på pension, fordi de har et arbejde, der er stillesiddende.

Ordet er ditMere Debat