Tip os log ind
Thomas Jensen.

Tid til velfærd først

14. maj 2019, 12.30

VELFÆRD Socialdemokratiet vil styrke vores fælles velfærd. Vi vil skabe mere tid til ældre, børn og borgere. Men de sidste fire år er regeringens besparelser gået ud over alt fra uddannelser til børnehaver. Fire år er længe nok. Nu er tiden kommet til at sætte velfærd først.

I Danmark bliver vi hver dag flere børn og ældre. Det er dejligt. Men pengene skal følge med. Desværre er vores velfærd blevet underfinansieret med flere milliarder kroner siden 2015. Derfor har mange kommuner og regioner stået overfor svære valg. Hvor mange varme bade til de ældre? Hvor mange elever i klasserne? Hvor lang tid til at tilse en patient?

Det kan også ses i Herning Kommune, hvor antallet af ældre over 80 år stiger drastisk med hele 31 procent frem til 2025. Med mere end 1.200 flere medborgere over 80 år kommer der til at mangle millioner af kroner, hvis serviceniveauet til kommunens ældre skal opretholdes. Hvis det fortsætter som nu, kan de ældre i Herning Kommune se frem til færre besøg og mindre omsorg.

Det er ikke acceptabelt. Derfor foreslår Socialdemokratiet en velfærdslov, der forpligter Folketinget til hvert eneste år at lade pengene følge med, når vi bliver flere ældre og børn. Det har vi råd til, hvis vi bruger pengene rigtigt frem for på skattelettelser.

Og velfærd er ikke kun forbeholdt de store byer. Der findes mere end 1.000 postnumre i Danmark. Uanset hvilket postnummer man skriver i adressen, skal man have adgang til god velfærd. Det gælder for både daginstitutioner, skoler, ungdomsuddannelser, borgerservice eller lægen. Socialdemokratiet vil gøre op med den voldsomme centralisering, der for mange har betydet store afstande til skoler, læger og institutioner.

Socialdemokratiet vil investere i den nære velfærd. For velfærd er det, der binder os sammen i Danmark. Vi har ikke råd til flere besparelser. Danmark har brug for en ny regeringen, der sætter velfærd først.

Ordet er ditMere Debat