Tip os log ind
Jette Bentsen.
Foto: Privatfoto

Tid til at belønne eller straffe

11. maj 2019, 06.30

politik Det er blevet debatteret i månedsvis - hvornår kommer folketingsvalget?

Både politikere og spindoktorer har gættet løs på valgdatoer. Nu endte det så med at blive på Grundlovens festdag, som Lars Løkke Rasmussen bekendtgjorde i tirsdags.

Med offentliggørelsen er det tid til at belønne eller straffe ...

Tid til at overveje, hvilke politikere der har gjort det godt, og hvem der har gjort det skidt i den forgangne periode? Og hvem man gerne ser i Folketinget i den næste periode?

Man kunne eksempelvis kigge fremad og fokusere på, hvad man ønsker sig.

Er det vigtigt for dig, at der kommer en 2+1-vej til Ringkøbing? Er det vigtig, at motorvejshullerne rundt om Herning lukkes?

Eller er det dit fremtidige tidspunkt for pension - også efter en eventuelt nedslidning - som er det vigtigste emne for dig?

Vi er jo forskellige, og selv om jeg ved, det er en nærmest provokerende melding i disse spalter, så betyder 2+1-vejen mellem Herning og Ringkøbing eksempelvis ingenting for mig.

Jeg synes egentlig, at der er trafikudfordringer andre steder i Danmark - eksempelvis omkring Vejle og Odense - der burde løses først.

Så løfter om en 2+1-vej betyder ingenting for mit kryds.

Man kunne også vælge at belønne eller straffe de nuværende politikere for deres beslutninger og optræden i de forgangne fire år.

Til frokost i onsdags sad jeg sammen med flere ikke-journalistiske kolleger, der ytrede ganske kontant efter de første partilederrunder tirsdag aften på tv:

»Jeg kan simpelthen ikke holde ud at høre på, at de hele tiden skal svine hinanden til ...«.

Og sådan kan man sagtens have det, når de nuværende politikere diskuterer løs på den sædvanlige Christiansborg-måde, hvor det oftest handler om at svine andre til - mere end det handler om egne konkrete tiltag og politiske visioner for fremtiden.

I ugens partilederrunder var der flere debuterende partiledere. Og også et par vikarer fik pludselig plads på første række.

I partilederrunden på TV 2 fik den unge næstformand Isabella Arendt tilmed debut med kun en times varsel, da Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, med et ildebefindende pludselig måtte melde forfald.

Den 26-årige kvinde fik efterfølgende masser af ros og endnu mere medietid i dagene derefter, da hun af mange blev kåret som aftenens vinder. Og derfor blev hun interviewet både her og der i dagene efter.

Og det er i hvert fald et faktum, at Isabella Arendt præsenterede sine holdninger og sin passion på en anden måde end de garvede Christiansborg-partiledere, der stod rundt om hende.

Det var befriende at opleve, at hun både brændte for og brændte igennem med sine politiske synspunkter.

Uanset om man er politisk enig eller uenig med hende, fortjener hun klapsalver og tak for at minde os alle om, at sådan kan man altså også være landspolitiker.

Hvis man med mere lokale briller kigger bagud på de år, der er gået, så kunne man jo også vælge at sætte sit kryds ud fra fortiden.

Blandt andet beslutningen om placeringen af den vestdanske politiskole, der gik Hernings næse forbi, fik jo i hvert fald dengang mange til at harcelere over bestemte partier på Christiansborg.

Den kunne man jo så straffe nu, hvis man har det synspunkt.

Uanset hvad du vælger, håber jeg blot på en ting: Nemlig at du bruger din grundlovssikrede ret og stemmer.

Og ja - du skal af sted både søndag 26. maj, hvor der skal vælges danske kandidater til Europaparlamentet, og onsdag 5. juni, hvor der er valg til Folketinget.

Om du så sætter et belønningskryds, et straf-kryds, et rødt kryds, et blåt kryds, et grønt kryds eller ...

Det bestemmer du!

Ordet er dit