Tip os log ind
Anders Stouge.

Teleudspil er godt nyt til hele landet

14. marts 2018, 12.00

TELEUDSPIL Danske forbrugerejede energiselskaber har indtil videre koblet over 500.000 husstande og virksomheder på fibernettet i Danmark. Hvert år giver energiselskaberne flere danskere adgang til hurtigt internet i hele landet, og derfor fulgte vi i energibranchen godt med forleden, da regeringen præsenterede et nyt teleudspil, som der er flere grunde til at rose politikerne for.

Retningen er nemlig rigtig. Behovet for hurtigt og stabilt bredbånd stiger eksplosivt. Men hurtigt internet kræver de rigtige rammer, vilkår og målsætninger, hvis det skal kunne nå ud i alle afkroge af landet. Det gælder alt lige fra tilladelsen til spadestikket til lånemuligheder og udnyttelsen af nettet på kommercielle vilkår.

Investeringer i fibernet er afgørende for samfundet og langsigtede med en tilbagebetalingshorisont på cirka 20 år eller mere. Derfor betyder det meget, hvordan rammerne og investeringsvilkårene indrettes.

Langsigtede investeringer kalder på langsigtede politiske målsætninger. Derfor opfordrer vi til, at et nyt teleforlig får sat mål for 2025 om adgang til gigabit-bredbånd - akkurat som man har det i Sverige.

Det handler om moderne løsninger, der skal komme endnu flere danskere til gavn. Og helt derude, hvor markedet ikke rækker, skal der bruges en hjælpende hånd. Det har politikerne heldigvis taget højde for i deres teleudspil med klare rammer for kommunerne og en målrettet statslig bredbåndspulje.

I energibranchen er vi glade for, at regeringen fremhæver det løbende hensyn til, om udnyttelsen af bredbåndsnettene finder sted på kommercielle vilkår. Det er nemlig en misforståelse, hvis man med regulering ønsker at tvinge sig adgang til et fibernet, som allerede er ved at blive åbnet, og som i øvrigt også har brudt et eksisterende monopol ved at være et alternativ til den eksisterende teleinfrastruktur. Men vi ser regeringens hensyn som en kvittering for, at energiselskaberne har besluttet sig for at åbne deres net efterhånden, som de er klar til det.

Ordet er dit