Tip os log ind
De syv vindere af Agromek Award 2018 blev med et kanonslag dækket i guldregn til stor applaus fra salen.
Foto: Pr-foto

Syv Agromek Award-vindere blev hyldet i MCH

Årets Agromek Awards blev tirsdag uddelt til syv virksomheder ud af 21 nominerede i MCH Messecenter Herning
28. november 2018, 11.48

Vinder Ud af 56 produktnyheder på dette års Agromek-messe i MCH Messecenter Herning var 21 nomineret til Awardprisen i kategorierne »markredskaber«, »staldmekanisering«, »traktor og høstmaskiner samt entreprenør, vej og park« og »kornhåntering, energi, viden og service«.

I løbet af tirsdag formiddag blev der sat navn i alt syv vindere, som et dommerpanel mener har potentiale til at få den største praktiske betydning for landmændene og landbruget som helhed.

Fintfølende markredskaber

I kategorien »markredskaber« var der to vindere. Den ene var Yding Smedie, som vandt for en patenteret styreenhed, der gør det lettere at fjerne ukrudt i kartoffelmarker, selvom man kører i et kuperet terræn. Det betyder, at landmanden undgår at styre manuelt, og at man kan rense ukrudt fra markerne uden at beskadige rødderne på kartoflerne.

I samme kategori vandt også Pöttinger Scandinavia. Firmaet har introduceret en ny skårlægger, som prisudvalget har vurderet er mere skånsom over for afgrøden, og som kan samle græsset uden ekstra mekanismer. Det betyder, at man kan anvende skårlæggeren med mindre traktorer end hidtil.

Køernes vandseng

Køerne kan nu også se frem til deres helt egen specialdesignede vandseng. Virksomheden Staldmæglerne, som vandt i kategorien »staldmekanisering«, har nemlig udviklet en vandmadras, som skal modvirke varmestress hos køer.

Madrassen kan afkøle dyrene, som der for eksempel var brug i løbet af den varme sommer, men den skaber også bedre liggekomfort til køerne, og det er muligt at genanvende varmen fra madrasserne til at opvarme drikkevand.

Også VengSystem fik en pris i kategorien »staldmekanisering« . De kunne præsentere en helt ny måde at måle ammoniakudledning fra stalde. Håbet er, at man med deres metode kan få en enklere miljøregulering.

Traktordæk og mejetærskere

I kategorien »traktor og høstmaskiner samt entreprenør, vej og park« var det både et nyt traktordæk og et nyt styringssystem til mejetærskere, der vandt.

Virksomheden bag det nye traktordæk Euromaster Danmark, har introduceret et nyt dæk, hvor man kan ændre lufttrykket, så dækket ændrer sig, afhængigt af om det kører på marken eller på landevejene. Det betyder mindre slitage på dækkene.

Det nye styresystem til mejetærskere står virksomheden New Holland Agriculture/CHN Industrial Danmark for. Det kan betyde, at det i fremtiden kan blive lettere at styre en mejetærsker, da styresystemet gør det mere automatiseret.

Kamera og app i marken

Den sidste kategori er »kornhåndtering, energi, viden og service«, og her løb virksomheden Agro Intelligence med prisen.

Deres produktnyhed er et kamera med meget høj opløsning, som kan måle forholdet mellem kløver og græs i marken.

Kameraet er forbundet til en app, som det løbende kan sende data, og det kort de genererer tilsammen kan betyde, at man kan tilpasse kvælstofbehovet bedre.

Ordet er ditMere Erhverv