Tip os log ind
Foto: Flemming Hansen

Standpunkt: Vigtigt opgør mod homofobi

15. april 2019, 10.30

Der er sat gang i en vigtig debat om, hvad vi tilskuere og fans råber på tribunerne på de danske fodboldstadions, efter at FCK-spilleren Viktor Fischer offentligt er stået frem om, at han igen har været udsat for homofobiske tilråb - denne gang fra nogle OB-fans i Odense i sidste uge.

Jeg synes, det er sejt af Fischer. Han har fået nok og står frem med kritikken, fordi han synes, den slags råb skal stoppes, og han tager dermed både den støtte og de slag, det fører med sig, når man står op for et synspunkt - ikke mindst i fodboldens verden.

Det har langt om længe skubbet gang i et markant og nødvendigt fokus på problemet. Det er desværre langt fra et nyt problem, at nogle fodboldfans sviner dommeren eller modstanderholdets spillere til med homofobiske råb eller sange. Men det er aldrig rigtig noget, nogen for alvor har kritiseret eller har taget et opgør med i offentligheden. Det er bare blevet accepteret som en del af fodboldkulturen og som noget, der skal være plads til.

Nej, der skal da ikke.

Lige så lidt som der skal tillades racistiske tilråb.

Selvfølgelig skal vi stadig råbe på stadion, skælde ud over spillet, juble over vores egne spillere og drille modstanderne. Det er en del af gamet.

Men vi skal da ikke råbe fucking bøsserøv, sorte svin og den slags efter nogen.

Jeg bliver frustreret og sur, hvis FCM spiller dårligt eller taber. Og jeg brokker mig, når jeg ser fodbold. Både på stadion og foran fjernsynet. Over FCMs spil. Over dommerens afgørelser. Over modstandernes tacklinger.

Men jeg kunne da aldrig nogen sinde finde på at råbe noget racistisk, homofobisk, svinsk eller hadsk efter nogen. Hverken på et fodboldstadion eller nogen som helst andre steder.

Nogle argumenterer i den aktuelle debat i fodbold-Danmark med, at man da ikke nødvendigvis har noget imod homoseksuelle, selv om man kommer med homofobiske tilråb. Eller at det jo »bare er noget, man råber, uden helt at tænke over det«.

Men det gør det da ikke bedre. Og det ændrer ikke ved, at man sender et signal til børn og voksne om, at det er i orden at diskriminere homoseksuelle, når man mere eller mindre bevidstløst bruger homofobiske ytringer som skældsord og smædesange.

Det skal vi alle være med til at sige fra overfor. Og vi kan hver især gøre en forskel for at få det bremset.

Jeg bad til en kamp på MCH Arena sidste år et par unge mandlige fans, der råbte homofobiske kommentarer efter dommeren, om at droppe det homofis, som vi andre fans ikke gad høre på. De blev vist lidt overraskede, men de holdt op med det. Så det virker.

Det gør det også, at der kommer fokus på problemet. Vi skal have bredt ud, at vi ikke accepterer det her.

I aftes før kampen mellem FCM og OB var der taktfaste klapsalver fra tribunerne, da der over højttaleren blev sagt, at vi også på MCH Arena tager afstand fra homofobi. Sådan!

Og jeg har den største respekt for min ven Gullit, som iklædt regnbueflag, -butterfly og -hue på fineste vis på stadion i aftes markerede sin opbakning til opgøret mod homofobi i fodbold.

?

Racisme, diskrimination, intolerance og homofobi hører selvfølgelig ikke hjemme på et stadion. Eller nogen som helst andre steder for den sags skyld.

Og vi kan hver især - som Viktor Fischer - gøre vores til at få det stoppet. Ved at sige fra eller gribe ind, når det foregår. I stedet for blot at lade som ingenting eller lade være.

Hermed ønskes alle Herning Folkeblads læsere en rigtig god påske.

På gensyn her i Standpunkt onsdag 1. maj.

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk

Ordet er dit