Tip os log ind
Foto: Flemming Hansen

Standpunkt: Fint med videoovervågning i Østergade

20. februar 2019, 12.15

Politiet tog ved årsskiftet et nyt våben i brug i Hernings midtby. I »Jomfru Østergade« er der sat kameraer op, som overvåger al aktivitet blandt andet uden for restaurationerne. De fire kameraer dækker området fra Tinghuspladsen til Smedegade ved Fox and Hounds samt passagen mellem biblioteket og Nordea.

Ud over de fire kameraer i Hernings midtby har Midt- og Vestjyllands Politi sat kameraer op i Silkeborg og overvejer, om der også skal være videozone i Ikast.

På landsplan sættes der via en ekstra­bevilling på Finansloven 2018 lidt over 100 kameraer op. På steder i byerne, hvor politiet erfaringsmæssigt ved, at der jævnligt er vold og ballade.

»Politiet ser alt i Østergade«, skrev vi i Folkebladet, da vi i sidste uge fortalte om overvågningen og om, at videooptagelser fra området allerede har været taget i brug i politiets efterforskning.

Vi bad om et par restauratørers meninger om tiltaget.

Både hos Fox og Murhy's er de glade for, at der efter langt tids venten kommer kameraer op. Så politiet har større chancer for eksempelvis at finde gerningsmændene efter voldsepisoder og slagsmål i nattelivet. Og fordi de håber på øget tryghed og en præventiv virkning, når folk ved, at der er overvågning i området.

Videokameraerne i Østergade deler vandene hos borgerne, viser reaktionerne på vores artikler.

Nogle har det fint med kameraerne og mener, at folk, der opfører sig ordentligt, ikke har grund til at være imod den form for overvågning.

Andre mener, at det er endnu et skred i den gale retning i Big Brother-samfundet.

Jeg synes nu, modstanderne - og alle vi andre - burde være langt mere bekymrede for eksempelvis Facebooks, Googles og diverse apps' konstante overvågning af vores gøren og laden ude som hjemme via eksempelvis vores mobiltelefoner. End for fire kameraer i Østergade.

Selvfølgelig skal vi også være på vagt over for overvågning i det offentlige rum. Men når det foregår ordentligt, giver det god mening at overvåge et område, hvor mange mennesker går i byen, og hvor der ofte opstår ballade, vold, slagsmål og overfald.

Det er tydeligt skiltet, så folk ved, at de befinder sig i politiets videozone. Desuden fastslår politiet, at optagelserne kun bruges, hvis der er konkret anledning i forbindelse med efterforskning.

Så længe det er af den her kaliber, og optagelserne håndteres sikkert og korrekt, ser jeg ingen problemer i, at politiet videoovervåger området.

Tværtimod.

En ven blev for nogle år siden overfaldet og slået voldsomt af en flok unge mænd. Det var meget alvorligt, og han har både fysiske og psykiske mén af det.

Desværre er gerningsmændene aldrig blevet fundet.

Havde politiet dengang haft overvågning i Østergade, havde der godt nok ikke været optagelser af selve overfaldet, som skete lidt væk fra det nu overvågede område. Men man ville på videooptagelser kunne have spottet gerningsmændene og deres færden andre steder i gaden før overfaldet. Så de kunne være blevet identificeret. Og straffet.

Standpunkt er tilbage onsdag 6. marts. På gensyn!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk

Ordet er ditMere Debat