Tip os log ind
  • 1/: Annette Lind.
  • 1/: Mogens Jensen.

spreder skræmmekampagne om fri- og privatskolelukninger

16. maj 2019, 11.45

FRISKOLER Det er ren skræmmekampagne, når regeringen påstår, at S vil lukke fri- og privatskoler landet over. Der var ingen privatskoler, der lukkede sidst koblingsprocent var på 71. Det er regeringen, der har overbetalt privatskolerne. S vil i stedet føre pengene over i folkeskolen, som regeringen i øvrigt har sparet på siden den kom til i 2015.

Forleden kunne man her i avisen læse, hvordan Thomas Danielsen (V) påstår, at Socialdemokratiet vil indskrænke det frie skolevalg. Men intet kunne være mere ved siden af.

Siden 2007 er der lukket over 200 folkeskoler i hele landet. Antallet af folkeskolelærere er tilsvarende faldet markant. Og andelen af vold og trusler i folkeskolerne er eksploderet.

Alligevel har regeringen siddet på hænderne, når det handler om at løfte vores folkeskoler. De har i stedet valgt at underfinansiere velfærden i kommunerne med næsten 3,8 mia. kr. fra 2015 til 2018. Og det har betydet, at kommunerne har måtte smøre velfærdens penge tyndere ud. Også på folkeskolen.

Helt konkret er der blevet sparet 1,2 mia. kr. på folkeskolen fra 2015 til 2018. Det er samtidig med, at man har overbetalt privatskolerne, så de i dag får 365 mio. kr. mere årligt. Vi har ikke noget imod privatskolerne. Men i en tid, hvor folkeskolerne er så presset, som de er i dag, så mener vi ikke, at tiden er til, at vi giver flere penge til privatskolerne.

Og ser man tilbage på de år, hvor koblingsprocenten var på 71 procent, ja, så ses da heller ikke noget fald i antallet privatskoler. Tværtimod. Det steg faktisk stadigvæk. Det gælder også for yderkommunerne.

Derfor er det ren skræmmekampagne, når Venstre beskylder Socialdemokratiet for at indskrænke det frie skolevalg. For sandheden er jo, at Venstre intet har gjort for at modvirke, at flere folkeskoler landet over må lukke. Og det vil jo netop fjerne det frie skolevalg fra forældrene, når de kun står tilbage med en privatskole som eneste valgmulighed.

Socialdemokratiet ønsker at løfte vores folkeskoler. Vi synes, at man fremfor at bruge pengene på kortvarige puljer eller uønskede omfartsveje, så bør man sikre folkeskolen økonomien og ressourcerne til at blive drevet på fornuftigvis. Det bliver vi nødt til, hvis vi ikke vil se flere folkeskoler lukke rundt om i landet.

Ordet er ditMere Debat