Tip os

Smartphones skal redde liv på Langeland

Mandag morgen begynder et nyt livreddende projekt på Langeland. En såkaldt applikation skal via mobiltelefonen alarmere korpset af frivillige hjælpere, når der er et hjertestop i nærheden af dem.
25. marts 2012, 18.45

Samt give et hurtigt overblik over, hvor øens 90 hjertestartere er placeret. Ønsket er at øge chancerne for overlevelse ved hjertestop markant.

- Med det her system mener vi, at hjælpen kan være fremme på fem minutter - uanset hvor på Langeland, hjertestoppet finder sted.

- Tal fra Odense Universitetshospital viser, at chancerne for at overleve bliver markant dårligere, hvis der går mere end fem minutter, siger Henrik Schakow.

Han er formand for Langelands Hjertestarterforening og en af de fire mand bag firmaet FirstAED, der samarbejder med foreningen om projektet.

Hvis hjælpen er fremme inden for fem minutter, mener folkene bag projektet, at man kan øge chancerne for overlevelse fra de nuværende 10 procent til et sted mellem 20 og 30 procent.

På Langeland er der i dag 183 frivillige hjælpere, der er parate til at smide, hvad de har i hænderne, hvis ulykken sker.

Tidligere blev de ringet op af alarmcentralen, men ofte var folk for langt fra ulykkesstedet til at kunne gøre en forskel.

Derfor fandt folkene bag projektet på, at GPS-overvåge hjælperne ved hjælp af et program på deres mobiltelefoner. På den måde vidste man præcist, hvem der hurtigst kunne være fremme.

På nuværende tidspunkt sender vagtcentralen en ambulance og måske en paramediciner til ulykkesstedet.

Men på Langeland kan man nu ved hjælp af det nye program også alarmere de tre hjælpere, der er tættest på ulykkesstedet.

I Danmark sker der 3500 hjertestop om året.

/ritzau/

Ordet er dit