Tip os log ind
Christian Juhl.

Små ændringer i arbejdsmiljøet kan forebygge skader på liv og helbred

15. maj 2018, 06.26

ARBEJDSMILJØ Enhedslisten shar stillet forslag i Folketingssalen om at forbedre den forebyggende indsats på arbejdspladserne.

Det ene forslag skal sikre, at arbejdsmiljørepræsentanten altid skal inddrages, når Arbejdstilsynet er på kontrolbesøg på arbejdspladsen.

Det andet forslag skal sikre, at ansatte på virksomheder med fem eller flere ansatte har ret til at vælge en arbejdsmiljørepræsentant, der kan tage deres sag overfor arbejdsgiveren. I dag er den nedre grænse 10 ansatte.

Forslagene er stillet i forbindelse med regeringens lovforslag L 181.

Der er et akut behov for at forbedre arbejdsmiljøindsatsen på især de små og mellemstore arbejdspladser. 61.000 danskere bliver hvert år udsat for en arbejdsskade, der i mange tilfælde ændrer deres liv og helbred. Det koster samfundet mere end 84 mia. kr. i sygedagpenge, behandling, pension og arbejdstab.

I dette arbejde er arbejdsmiljørepræsentanten en af hovedpersonerne. Hvis vi sikrer valg af arbejdsmiljørepræsentanter på små virksomheder, og hvis hun eller han inddrages i virksomhedens forebyggende indsats, vil der kunne skabes store resultater uden større investering. Der er tale om meget lavthængende frugter.

Regeringen ønsker tilsyneladende ikke at tage nye initiativer. De har parkeret indsatsen i et ekspertudvalg, der for anden gang har udsat afslutningen på deres arbejde med et halvt år, så vi tidligst til oktober får deres forslag på bordet.

Det er en skandale for de mange arbejdsskadede, hvoraf 2000 hvert år mister livet, at beskæftigelsesministeren forholder sig passivt til arbejdsskaderne.

Ordet er dit