Tip os log ind
Havvindmøller er under konstant udvikling, og Siemens Gamesa er hovedaktør i et nyt forsknings- og udviklingsprojekt
Foto: Pr-foto

Siemens Gamesa skal teste ny vindteknologi i stort EU-støttet projekt

Siemens Gamesa og Aalborg Universitet skal gøre havvind mere effektivt i EU-støttet projekt
20. december 2018, 19.27

Udvikling Et stort EU-støttet projekt med i alt 17 aktører involveret har til formål at reducere omkostningerne ved havvind betydeligt. Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) og Aalborg Universitet (AAU) er hovedaktører i forsknings- og udviklingsprojektet i4Offshore, som er blevet tildelt 20 millioner euro i EU-midler.

Projektet skal demonstrere og teste nye vindmølle-teknologier til havs. Det skal føre til løsninger, der vil gøre forbrugernes elregninger lavere sammenlignet med energi produceret ved fossile brændselskilder som olie eller kul eller andre vedvarende energikilder som solenergi eller vandkraft.

- Det er en bunden opgave for os i Siemens Gamesa at medvirke til at reducere omkostningerne ved offshore vindenergi og det glæder os, et der nu er midler til støtte for det arbejde. Vores konstante fokus på innovation - sammen med stærke partnere, kunder og support som dette her projekt fra EU - gør det muligt for os at skubbe branchen fremad, levere en lavere energipris og en højere årlig energiproduktion, lyder det i en pressemeddelelse fra Jesper Møller, der som Senior Specialist i Offshore Technologies på SGREs Offshore Business Unit skal lede projektet.

Kæmpe ingeniør-puslespil

I4Offshore-projektet, der er baseret på klassiske ingeniørdiscipliner som strukturanalyse, geoteknisk konstruktion, produktion og risikoanalyse, vil teste en komplet installation af en fremtidig version af en fuldskala Siemens Gamesa offshore turbine. Et nyt 1000-tons spandfundament, en ståljack, et betonovergangsstykke og en ny kabelforbindelse skal vise, at teknologien er pålidelig og at produktion, transport og installation kan gøres mere omkostningseffektivt end i dag.

Projektet tager sigte på at anvende avancerede teknologier til at reducere energiprisen (LCoE) fra offshore vind. LCoE beregningerne viser de samlede omkostninger ved elektricitet fra en bestemt energiteknologi, når alle omkostninger er inkluderet. Men inden projektet når det mål, skal de forskellige elementer vise, at de kan integreres i en samlet løsning.

Med bevillingen fra EU sigter parterne mod at bringe teknologien et skridt videre og skabe et endnu mere solidt fundament for oprettelsen af fremtidige havmølleparker rundt om i verden. I4Offshore bygger på en bred vifte af projekter implementeret med støtte fra både EU og en række danske finansieringskilder i løbet af de sidste 15 år.

Desuden vil projektet afprøve installationsløsninger, der er endnu mere bæredygtige end dem, man kender i dag og generer den omkringliggende natur mindst muligt.

Ordet er ditMere Erhverv