Tip os log ind
  • 1/: Kvalificerede gæt fra publikum gik på, at mindst 4000 mennesker mødte op til søndags juletræstænding på Torvet, men det vides ikke med sikkerhed. ?
    Foto: Flemming Hansen
  • 1/: - Vi skal værne om de ting, der betyder noget, sagde borgmester Lars Krarup, da han tændte byens juletræ på Torvet.

Se video af det propfyldte torv: - Vi skal huske at være noget for hinanden i julen

Julen er ikke bare hjerternes fest. Det er også travlhedens fest, sagde Lars Krarup (V) til juletræstændingen
03. december 2017, 17.50

HERNING Torvet i Herning har ry for at være en alt for stor plads uden nogen form for hygge.

Det billede var fuldstændig vendt på hovedet søndag eftermiddag, da en enorm folkeskare invaderede city, hvor Torvet knapt nok kunne rumme de mange mennesker, der stod tæt forsamlet i lange rækker, helt ud til begge sider af gågaden.

Mindst 4000 mennesker var til stede, lød nogle af de mest kvalificerede bud fra publikum.

Et juleorkester med reminiscenser af Herning Garden indledte begivenheden ved at gå i optog fra Markedspladsen foran en hestevogn med børn.

Vognen gjorde holdt ved siden af Eyde og Ella - de to lysende dådyr. Og så blev der ellers sunget julesange af Ikast-koret »Den Totale Dekadence« fra en scene, der også stod ved siden af dådyrene, hvilket gjorde passagerne i hver side til gigantiske flaskehalse.

- Det er helt fint. Jo mere trængsel jo bedre, bemærkede Liv Hasselbalch Kristensen fra Herning, som med et grin lod forstå, at hun slet ikke kan få nok af den julestemning, som Torvet osede af i skumringen.

Der var også trængsel om julemanden, som naturligvis var til stede med godter. Børnefamilierne måtte dog kæmpe en brav kamp for at nå frem til ham.

Tre uger til juleaften

Traditionen tro lod borgmester Lars Krarup (V) sig hejse op i en lift, hvorfra han tændte træet med en flammekaster.

- Det er altid en helt særlig dag og begivenhed for mig at skulle tænde træet. Vi kan ikke gøre det senere, for der er præcis tre uger til juleaften i dag, sagde Lars Krarup, inden lysene blev tændt.

- Vi er mange, der er i gang med juleforberedelserne. Julen er ikke bare hjerternes fest, det er også travlhedens fest, sagde han med henvisning til alle de ting, der skal klares inden højtiden.

Han knyttede også et par ord til de mange julekalendere, der kører på alverdens mediekanaler.

- Der er alle genudsendelserne. Og så er der julekalendere for voksne, for børn og nogle gange bare for sjov. Da jeg var barn, var der kun én julekalender, og vi så alle sammen den samme. Så kunne vi snakke om den næste dag, for vi havde alle set den samme.

Julens hygge

Borgmesteren lod forstå, at der er meget mere pres på alting i dag end tidligere.

- Det er vi nødt til at forholde os til. Og derfor er det så vigtigt, at vi også husker på, hvad julen egentlig er. Julen skal være hyggelig, Vi skal værne om de ting, der betyder noget, og vi skal huske at være noget for hinanden i julen, sagde han.

Lars Krarup nævnte også det nu overståede kommunalvalg og takkede for den tillid, vælgerne havde vist ham, som han lovede at forvalte med ydmyghed.

- Der er så mange muligheder, man kan gribe efter her på egnen. Det er dejligt at være borgmester i sådan en by, tilføjede han, inden flammekasteren spyede ild ud over juletræet, der blev tændt samtidig med de mange andre flotte lys på Torvet.

Magiske lys på Torvet

Mange af de tilstedeværende sagde til Folkebladet, at de aldrig har set så mange mennesker på Torvet.

- Jamen, det er jo magisk, bemærkede en tilskuer, da de mange lys bredte sig over pladsen. Og så var der ellers fællessang på tre julesange, trykt i et lille sanghæfte, som var blevet delt rundt af Herning Cityforening. Hurtigt efter juletræstændingen begyndte folk stille og roligt at trække hjemad. Men flere blev længe på Torvet og beundrede træet, som børn og voksne kan glæde sig over resten af december.

Juletræ tændes på Torvet
Ordet er dit