Tip os log ind
Morten Løkkegaard.

Pro-europæisk handler om et bedre, ikke mere EU

04. december 2018, 11.00

EUROPA Som nyvalgt spidskandidat for Venstre har jeg konstateret det åbenbare: At Venstre er et pro-europæisk parti - ja, i mine øjne faktisk det mest pro-europæiske. Og det har givet nogle skvulp.

Det ligger i Venstres DNA at være Europa-positive. Vi har siden 2. Verdenskrig kæmpet for, at Danmarks naturlige plads er i hjertet af det europæiske samarbejde. Vi har altid ønsket de danske EU-forbehold hen, hvor pebret gror, og vi har været et parti med internationalt udsyn.

Alligevel har politiske modstandere og historieløse journalister været efter os: For kan Venstre virkelig også i dag karakteriseres sådan? Mit klare svar er »ja«. Venstre har nemlig klare visioner for fremtidens Europa og Danmarks rolle. Misforståelsen opstår, når journalister og partier opfatter pro-europæisk som et ønske om mere EU.

Der er masser af områder, hvor EU ikke skal blande sig, og hvor nationale lovgivninger er tilstrækkelige. Vi ønsker ikke - som Socialdemokratiet - en masse nye EU-skatter, som gør både Danmark og danskerne fattigere, og vi skal ikke have en social union, der vil undergrave den danske model.

For det at være pro-europæisk handler ikke om at forsvare alt, hvad der kommer fra Bruxelles. Det handler om at ville et bedre EU.

Ja, der er behov for mere samarbejde på tværs af de finansielle sektorer i EU, så vi undgår økonomiske skandaler. Og ja, det er nødvendigt at udbygge det indre marked, så danske virksomheder har adgang til en halv milliard forbrugere. Men vi skal ikke have en Europa-hær, og vi skal ikke være Europas forenede Stater. Det er ikke Venstres politik.

Ordet er ditMere Debat