Tip os log ind
 • 1/:
  Foto: Mingo Photo
 • 1/: Ole Boie Jessen, stamgæst på Gadespejlet.
  Foto: Mingo Photo
 • 1/: Anne og Carsten Olesen, stamgæster på Gadespejlet.
  Foto: Mingo Photo
 • 1/: Margit Blæsbjerg, der driver Gadespejlet.
  Foto: Mingo Photo

På Gadespejlet med... Et par trofaste stamkunder

Gadespejlet gået i arv i tre generationer
17. marts 2017, 06.15

Herning

Navn: Ole Boie Jessen

Baggrund: Født og opvokset i Herning. Arbejder som regnskabschef på kasernen i Skive.

Hvordan stamkunde: - Min far var afdelingsleder i det daværende varehus Schou-Epa (i dag Herning Bibliotek, red.), og dengang var det helt naturligt, at han som regel mødtes med andre forretningsfolk fra byen på Gadespejlet for at holde en god lang frokost.

For godt 30 år siden, da jeg var færdig med uddannelse og fik job i på kasernen i Skive, begyndte jeg selv at komme her. Når jeg havde fri om fredagen, var det superfint at gå på Gadespejlet og møde andre lokale for at følge med i, hvad der var sket i byen her i løbet af ugen. Mænd er ikke så gode til at mødes privat over en kop kaffe - en fredagsøl på et værtshus fungerer bedre.

Pssst ... Læs hele Zoom-magasinet online lige her.

Hvad har Gadespejlet betydet for dig?

- Jeg kommer gerne på Gadespejlet en gang om ugen - ofte også mere. Men ikke hver dag. Her er altid nogen man kender og kan få en snak med, og så føler man sig altid velkommen. Derfor føler man sig som regel godt tilpas og bliver i godt humør af at komme her. Ligegyldig om det er for at få en øl og en snaps, en kop kaffe eller en omgang rafling. Gadespejlet er godt socialt sted, og jeg nyder, at jeg altid kan møde venner og bekendte her. Og at man må ryge herinde - det må man stort set ingen andre steder i dag.

Hvad gør Gadespejlet til noget særligt?

- Stemningen. Her kommer alle typer af mennesker - lige fra direktører og forretningsfolk til folk på overførselsindkomst. Her er plads til alle - og tonen er stort set altid både positiv og glad. Det giver både gode snakke og venskabelige drillerier. Og så har jeg stort set aldrig oplevet slagsmål. Når folk bliver for fulde og dumme at høre på, så har Margit (indehaveren, red.) og personalet en rolig, venlig men bestemt facon at få dem til at gå hjem på.

Margit er også enestående dygtig til at skabe sociale arrangementer. Hver gang FCM spiller på hjemmebane, er vi en flok, der mødes her. Inden afgang mod MCH Arena tipper vi og diskuterer kampen - her er altid mange kloge hoveder! Margit er vært ved »en lille skarp«, og så sørger hun for bus, så ingen selv skal køre derud.

Til de store kampe mod FCK og Brøndby kan vi være op mod 50 - så det minder om en overfyldt indisk bus. Faktisk er der ofte et overtal af kvinder med på de ture. Gadespejlet arrangerer for eksempel også kortspilsturneringer, Spar Bonde, om søndagen, og når der er valg, står Margit for exit polls fra Gadespejlet.

Jeg er også blandt de heldige, der er med i opsparingsforeningen Julens Glæde på Gadespejlet. Den er der venteliste til. Jeg har haft rum nr. 9 i tyve år. Jeg lægger penge i, når jeg har sedler i pungen - og i december fik jeg udbetalt 15.000 kr. Så det bliver da til noget i årets løb, og jeg blev da positivt overrasket - det var en god slat at få i lige netop den måned.!

Værtshuse i fremtiden?

- På hverdage kommer der flest stamgæster, men når det er weekend kommer der i dag rigtig mange mennesker - og mange nye. Ikke mindst unge. For eksempel er min søn og hans venner også begyndt at komme her en gang imellem. På den måde er stedet gået i arv - nu til tredje generation. Nogle weekender stikker jeg også hovedet ind på en af de andre barer her i området. Fox and Hounds fredag aften eller Dyrbys i solen på Torvet.

Det er også gode steder. Men de formår ikke at skabe det samme nærvær som på Gadespejlet; stemningen, dugene på bordet, blomsterne - det giver en form for hjemlig hygge.

- Oprindeligt tænkte jeg, at alle de nye beværtninger, der i løbet af de seneste år er dukket op lige ud for døren, ville give for hård konkurrence. Men tværtimod - nu har mange flere har fået øjnene op for, hvad et værtshus med netop nærvær og imødekommenhed betyder. Jeg tror og håber, der er mange år i Gadespejlet i endnu - og i Margit. For værtshuset repræsenterer en atmosfære, som moderne steder ikke kan skabe.

Værtshuset som effektiv brobygger

Navne: Anne og Carsten Olesen

Baggrund: Flyttede til Herning fra Odense i 1993. Carsten Olesen er ansat hos LindLarsen (tidligere Lind Maskiner), og blev dengang tilbudt job i hovedsædet i Herning. Anne er uddannet sosa og fik job på Herning Sygehus.

Hvordan stamkunde: - Vi var på restaurant Admiralen, som lå lige overfor, for at tale bolig. Jeg kiggede over på den røde murstensfacade og tænkte, at det sted ville jeg gerne kigge nærmere på. Derfor foreslog jeg Anne, at vi gik herover efter snakken. Med rødternede duge og blomster på bordet blev mine forventninger indfriet, siger Carsten Olesen.

Anne var ikke umiddelbart begejstret:

- Det var et lille lokale, tæt af røg, og for mig lignede det kun ældre mænd i baren. Vi satte os ved vinduet, en garvet tjener, kom ned for at tage mod vores bestilling på to Tuborg. Han havde ganske vist et hyggeligt skævt smil. Da vi havde drukket dem, gik vi, og jeg sagde til Carsten: - Her kommer vi ikke igen, siger Anne Olesen.

Men da de drog tilbage til Herning for at beslutte sig for deres bolig, spiste de atter på Admiralen - og Carsten fik igen lokket Anne:

- Vi satte os ved samme bord, og straks efter stod selvsamme tjener med to Tuborg til os: Det var det, I drak ikke?, spurgte han os med et smil, da han satte øllene. Vi var imponerede. Det var altså to uger siden, vi havde været der - for første gang. Alligevel havde han helt styr på os, siger Carsten Olesen.

Listen af stamkunder på Gadespejlet blev fra det øjeblik udvidet med to tilflyttere til byen.

Hvad har Gadespejlet betydet for jer?

- Gadespejlet rummer alle mennesker. Høj som lav, og du møder alle typer mennesker. Stemningen lægger op til imødekommenhed: Så for os som tilflyttere var det en fantastisk introduktion til Herning og til folk her i byen. På den måde var Gadespejlet en af flere årsager til, at vi både godt og hurtigt blev integreret her i byen, siger Carsten Olesen.

- Gadespejlet har også betydet nære personlige venskaber. Vi lærte fra begyndelsen Margit (indehaveren, red.) at kende, og det venskab har udviklet sig til et tæt og privat venskab, hvor vi er med til hinandens glade begivenheder, fødselsdage og fester. Vi er gennem de godt 24 år blevet så hjemmevante, at vi også kan tage tjanser bag baren. For eksempel, når Margit holder julefrokost eller personalemøde, så alle de dygtige og søde medarbejdere får chancen for at komme med. Vores fordel er, at vi kender mange af de andre stamkunder og ved, hvem der skal have en iskold øl eller en fra kassen, siger Anne Olesen.

- Vi er altid kommet her på grund af det sociale. Vi kommer her som regel om dagen - for eksempel lørdag efter en tur på gågaden - for at få en enkelt pils, som godt kan blive til flere. Vi kommer for hyggen og fordi, det er et rart sted at være. Det er lidt som én stor familie, hvor vi alle kender hinanden, siger Carsten Olesen.

Hvad gør Gadespejlet til noget særligt?

- Gadespejlet er et klassisk værtshus, men Margits ånd gør det til noget særligt: Gæsterne har pli, og folk opfører sig ordentligt. Musik fra jukeboksen er også med til at gøre stedet til et værtshus i klassisk forstand. På den måde rummer stedet nostalgi. Heldigvis. Men stedet kan også rumme udvikling. Vi er golfspillere, og da vi flyttede til Herning blev vi medlem i Herning Golfklub. Det fortalte vi om på Gadespejlet, og i begyndelsen skulle de føle os an. Der var ingen andre golfspillere på Gadespejlet dengang. Men efterhånden fik vi Margit med til at blive sponsor for en årlig golfturnering med godt 30 deltagere på Herning Golfklubs anlæg. Vi spiller turnering, spiser stegt flæsk i golfklubben, og så kører vi i bus herind på Gadespejlet og slutter aftenen af. Golfturneringen er gennem årene blevet en god brobrygger mellem de to miljøer: Golfspillere har fundet ud af, hvor hyggeligt værtshuset her er, og at man ikke kan stemple folk, der kommer her, og værtshusfolk har ændret syn på golf og golfspillere, siger Carsten Olesen.

- Da Bjarne Riis vandt Tour de France, arrangerede Margit også pariserbøf til alle og viste sidste etape på storskærm. På den måde er hun garant for at skabe helt unikke sociale rammer. Da hun fejrede Gadespejlets 35 års jubilæum, troppede 1.000 mennesker op. For at være en del af den fest, hun skabte på gaden med levende musik - men også fordi rigtig mange mennesker gennem årene har fået positive oplevelser her på stedet og er blevet mødt fordomsfrit og med nærvær, siger Anne Olesen.

Værtshuse i fremtiden?

- Der vil også i fremtiden være plads og behov for brune værtshuse som Gadespejlet. Når jeg ser mig omkring i byen - og i andre byer - er det tydeligt, at nye steder opstår, og mange desværre lukker ned igen. Det borger for kvalitet, at Margit har holdt ved i 40 år. Desuden vidner de mange nye og yngre gæster om, at stedet her har en tiltrækningskraft, der rækker ud over moderne tendenser. De unge kommer her, fordi priserne er rimelige, og service og stemning helt i top. Det er værdier, som alle kunder - unge som ældre sætter pris på, siger Carsten Olesen.

Ordet er dit