Tip os log ind
Alle har en mening om Bjarne Riis - »Ørnen fra Herning«. I dag fylder han 50 år.
Foto: Polfoto

»Ørnen fra Herning« fylder 50

Bjarne Riis er et af landets mest prominente sports-navne på godt og ondt. I dag fylder han 50 år.
03. april 2014, 17.53

Bjarne Riis er en af Danmarks mest kendte personligheder. Alligevel er det kun et fåtal af de allernærmeste, som sådan rigtigt kender den tidligere cykelrytter og holdejer.

Han runder de 50 år med visheden om, at han har lagt det største pres fra sig.

I december solgte Bjarne Riis sit cykelhold, som har optrådt under forskellige navne, men har været den primære del af Riis' firma Riis Cycling.

Køberen, den russiske rigmand Oleg Tinkov, er i dag holdejer, mens Bjarne Riis er manager med det sportslige ansvar.

Hvermandseje med mat glans

Bjarne Riis blev hvermandseje i Danmark, da han efter et par års tilløb vandt Tour de France i 1996.

Han var blevet nummer fem i 1993 og nummer tre i 1995. Og med skiftet til det tyske Team Telekom var Tour-sejren i 1996 den målbevidste danskers store mål.

Han vandt og blev manden, som skubbede den femdobbelte vinder, spanieren Miguel Indurain, fra tronen.

I 1997 vandt Bjarne Riis den hollandske forårsklassiker Amstel Gold Race, men derefter blev det småt med triumferne, og i 2000 måtte han konstatere, at han ikke kom til at køre flere cykelløb.

Forinden var glansen gået af »Ørnens« Tour de France-sejr. Indikationerne om et omfattende dopingmisbrug var blevet store, og selv om mange konkurrenter med stor sandsynlighed også havde været dopet, var det Bjarne Riis, som måtte tage øretæverne.

Verdens bedste cykelhold

De fleste troede, at Bjarne Riis med sit proklamerede karrierestop var færdig med cykelsporten.

Inden sæsonen 2001 kom i gang havde han imidlertid overtaget ledelsen af det danske cykelhold, som han selv havde været med til at etablere, men var blevet tvunget ud af på grund af mistanken om hans brug af doping.

Manden, som mest af alt virkede, som om han foretrak at være anonym, annoncerede, når han blev spurgt, at han ville skabe verdens bedste cykelhold.

Allerede i 2001 vandt CSC-Tiscali to etaper og den prikkede bjergtrøje i Tour de France.

I 2003 vandt holdet tre etaper, og i løbet af få år havde Bjarne Riis skabt verdens bedste cykelhold med sejre i Paris-Roubaix, Flandern Rundt og Giro d'Italia.

Nye skygger

Operacion Puerto og den spanske dopinglæge Eufemiano Fuentes, som blev afsløret i sommeren 2006, kastede imidlertid igen skygger over Bjarne Riis.

Var Riis vidende om, at hans stjerne Ivan Basso brugte lægen? Hvad med Fränk Schleck?

Selv om Bjarne Riis i 2007 i kølvandet på flere andre af datidens cykelryttere indrømmede sit eget brug af doping, tog presset ikke af.

Siden har Tyler Hamilton fulgt trop og fortalt om sit brug af doping, mens han kørte på Riis' hold, og en omfattende dansk dopingundersøgelse er i gang.

Dermed har Bjarne Riis aldrig forladt avisernes forsider, siden han vandt Tour de France i 1996.

Ordet er dit