Tip os log ind
Det gamle benedikterkloster knejser smukt på den lille klippeø Mont-Saint-Michel.

Oplev invasionen og D-dagen

Historisk og kulturel læserrejse til Normandiet og Bretagne i perioden 16-23. juni
17. februar 2014, 08.57

Tag med på en spændende rejse til et smukt og frugtbart område af Frankrig med mange historiske oplevelser. Normandiets historie går tilbage til vikingetiden og området har været skueplads for mange historiske begivenheder. Senest lagde Normandiet jord til D-dagen under Anden Verdenskrig, og netop her i 2014 bliver 70-året for invasionen 6. juni 1944 markeret.

Herning Folkeblad, Midtjyllands Avis og Jyske Medier er fælles om denne læserrejse, der foregår 16.-23. juni med Ans Rejser som teknisk arrangør.

Vi har reserveret oberstløjtnant og byrådsmedlem Poul Dahl som rejseleder. Poul Dahl har en bred international erfaring fra sine militære udstationeringer for FN i Cypern, Indien og Pakistan og som chef for FNs vagtstyrke i Irak og koordinator af det militære samarbejde med de baltiske lande.

Han har været chef for Jægerkorpset, tjenstgørende i Forsvarsstaben og er nu medlem af Silkeborg Byråd.

Slaget om Arnhem

Mandag 16. juni: Efter opsamling i Herning, Ikast, Silkeborg, Horsens og Vejle kører bussen sydpå, passerer den dansk/tyske grænse, og via Hamborg og Bremen sætter man kursen mod Hollands grænse ved Venlo. Derefter videre til Arnhem. Deltagerne skal overnatte her.

Tirsdag bruger vi nogle timer i Arnhem, hvor en af Anden Verdenskrigs voldsomme slag fandt sted. 17. september 1944 landede mere end 10.000 engelske faldskærmssoldater på markerne uden for Arnhem.

Angrebet hed operation Market Garden, men slog helt fejl, da forstærkning fra de øvrige allierede ikke nåede frem.

Læserne besøger krigsmuseet Airborne samt Airborn Kerkhof, hvor mere end 1700 allierede soldater ligger begravet. Efter besøget i Arnhem går turen vestpå ind i Belgien til overnatningshotel ved Antwerpen.

Centralt hotel i Caen

Onsdag efter morgenmaden kører man gennem Belgien til den franske grænse ved Dunkerque. Vi fortsætter forbi Calais og kører langs Atlanterhavet forbi Le Havre for til sidst at ankomme til vort hotel i Caen.

Hotel Kyriad ligger særdeles centralt i byens absolutte centrum med alle de herlige cafer. Samtlige værelser på Kyriad Caen Centre har aircondition, fladskærms-tv med satellitkanaler, skrivebord og eget badeværelse.

Torsdag besøger vi området, hvor Operation Goodwood foregik. Operationen var et angreb, som blev iværksat 18. juli 1944. Angrebet blev gennemført af den britiske hær øst for Caen. Canadierne gennemførte samtidig deres eget angreb med kodenavnet Operation Atlantic for at erobre resten af Caen.

Da Operation Goodwood sluttede 20. juli, var panserdivisionerne brudt igennem de forreste tyske linjer og trængt 11 kilometer frem. Slaget er betegnet som det største kampvognsslag, den britiske hær nogensinde har udkæmpet.

Om eftermiddagen besøger vi det kendte Mmorial de Caen med en fast udstilling, som primært handler om Anden Verdenskrig.

Det blev bygget oven på den tidligere kommandobunker for general Wilhelm Richter, der havde kommandoen over 716. tyske infanteridivision.

Byggeriet blev startet efter initiativ fra byen Caen og blev åbnet på årsdagen for D-dag 6. juni.

På Omaha Beach

Fredag byder på en heldagsudflugt til Omaha Beach. En spændende tur, hvor vi kører langs invasionskysten. Undervejs gør vi holdt ved landgangsstederne ved Arromanches og Omaha Beach, hvor deltagerne ser den store amerikanske krigskirkegård. Tusindvis af marmorkors i snorlige rækker peger ud mod havet.

Lørdag er der tur til Bretagne og kysten med Frankrigs kraftigste tidevand (12 meters forskel!).

Vi kører ud til Mont-St-Michel, som er en af Frankrigs største turistattraktioner og besøges af cirka 850.000 mennesker om året. Og det er bestemt turen værd - dels på grund af selve klostret på klippeøen, men også som følge af omgivelserne.

Allerede på lang afstand ser man klostret, der rejser sig højt over St-Malo-bugtens flade sandstrækninger. Klostret er bygget på en lille ø, der i dag er forbundet med fastlandet med en to kilometer lang dæmning.

Allerede i 700-tallet blev der bygget en beskeden bedesal på den lille klippe - det udviklede sig siden til et kæmpestort Benediktinerkloster. Efter revolutionen blev det brugt som fængsel og er i dag nationalmonument.

Søndag går turen mod nord-øst, forbi Rouen, Lille og ind i Belgien. Turen fortsætter til Tyskland, hvor vi ankommer til vort overnatningshotel.

Mandag 23. juni: Vi kører til Danmark via Bremen og Hamborg. Forventet hjemkomst ved aftenstide.

Prisen for denne historiske rejse er 6600 kroner per person i dobbeltværelse for Folkebladets abonnenter. Ikke abonnenter betaler tilsvarende 6900 kroner. Eneværelsestillæg på 1275 kroner.

Prisen inkluderer:

  • Kørsel i moderne og røgfri langtursbus
  • Overnatning på ud- og hjemrejsen
  • Fem nætter på hotel i Caen
  • Halvpension
  • Alle nævnte udflugter
  • Alle naturlige entrer
  • Skatter og afgifter
  • Dansk rejseleder

 

Ordet er dit