Tip os log ind
  • 1/: Skitsetegning til den kommende gavludsmykning i Storegade i Brande. ? Fotomontage: Lisbeth Eugenie Christensen
  • 1/: Billedkunstneren Lisbeth Eugenie Christensen.
    Foto: Agnete Schlichtkrull

Nyt gavlmaleri som jubilæumsgave

Kunstneren Lisbeth Eugenie Christensen laver nyt gavlmaleri til byens 50 års gavljubilæum
11. juli 2018, 12.25

brande - Det er næppe gået nogens næse forbi at 2018 er 50-året for Brandes gavlmalerier. Jubilæet markeres med en række begivenheder i Brande, fortæller Jytte Gottlieb, formand for Gavlmaleriforeningen MUREN i en pressemeddelelse.

- Vi blev både overvældede og begejstrede, da en større lokal sponsor tidligere på året kontaktede foreningen og spurgte, om vi ville være initiativtagere til en ny gavludsmykning som jubilæumsgave til Brande. Efter en god dialog med sponsor Stubkjær Invest er valget som ny gavlkunstner faldet på billedkunstner Lisbeth Eugenie Christensen, siger Jytte Gottlieb.

Lisbeth Eugenie Christensen er begyndt optegningen og den første malefase af maleriet. Gavlen forventes færdig til indvielse i ugerne op til gavlmaleriernes 50 års jubilæum primo oktober. Det er gavlen på IMs genbrugsbutik i Storegade der skal udsmykkes.

Stram komposition i grå

Kunstneren fortæller, hvilke overvejelser hun har gjort sig om gavlens udfordringer, og de udfordringer der er i at gå i dialog med K. Bjørn Knudsens gavlmaleri på den modsatte side af Storegade:

- Udgangspunktet for gavlmaleriet til Storegade er at skabe en stærk og enkel abstrakt komposition. Gavlens udfordringer er både et stort butiksvindue med skiftende vinduesdekorationer og skiltning, og to højt placerede mindre vinduer. Desuden en »faldende« sokkel. Alle faktorer som betyder, at billedsproget må have et overskueligt og klart udsagn, forklarer Lisbeth Eugenie Christensen

- Jeg taget udgangspunkt i en motivisk stram komposition, hvor skråtstillede hvide barduner samles i et forsvindingspunkt nederst i højre hjørne og ude af øje. På denne måde udnytter det visuelle sprog de stedspecifikke udfordringer, og den faldende sokkel bliver nu i stedet en medaktør og understreger gavlens komposition. I venstre side af gavlen spredes bardunerne til gengæld, som om de rækker ud mod gaden og uendeligheden. På maleriet rives flere af bardunerne op og indimellem disse findes legende abstrakte mindre elementer.

- Endelig har jeg taget hensyn til at det blå gavlmaleri på modsatte side af gaden »Akrobatfantasi« af K. Bjørn Knudsen, ikke går i clinch med mit gavlmaleri. Farvevalget er afstemt herefter i en lysgrå, brun og gylden nuance, fortæller Lisbeth Eugenie Christensen om den kommende udsmykning.

Ordet er ditMere Brande