Tip os log ind
  • 1/: - Vi vil gerne skabe et hjem, hvor vi samler på glade smil og gode øjeblikke, siger forstander på Højris Have, Karen Margrethe Madsen.?privatfoto
  • 1/: Solbakken i Ejstrupholm, hvor leder Karen Pihl siger, at billederne har givet en helt anden stemning.

Ny udsmykning med en utrolig effekt

Vægbilleder med naturmotiver i kommunens plejecentre har positiv indvirkning på demente beboere - og på personalet
07. marts 2017, 11.27

Ikast-Brande I Ikast-Brande Kommune oplever man gode resultater efter et målrettet fokus på demensvenlig indretning af plejecentrene. Beboerne har taget godt imod nye vægfotos og kommenterer og iagttager billederne flittigt.

På plejecentret Solbakken i Ejstrupholm fortæller leder Karen Pihl, at billederne har givet en hel anden stemning på plejecentret:

Utroligt

- Det er utroligt, hvad billederne gør for beboerne, der samtidig kommer med mange gode kommentarer til og om billederne, og det samme gør de pårørende. Beboerne snakker selv om billederne, og personalet har fået et værktøj til at starte en snak. Man kan ligefrem mærke, at glæden smitter, fortæller Karen Pihl.

På plejehjemmet Højris Have i Ikast fortæller leder Karen Margrethe Madsen, at der arbejdes på at skabe et hjem, hvor man samler på glade smil og gode øjeblikke ved måden, man er sammen på samt det, man er sammen om.

Sidegevinsten

- Vi laver mange forskellige aktiviteter med beboerne - også ture i vores bus. Nogle af beboerne er ikke friske nok til at tage med bussen, så de får nu naturen bragt ind via de nye vægfotos, fortæller Karen Margrethe Madsen.

- Demens skærper sanserne, og vi har aldrig før oplevet en sådan effekt på billeder. Vi behøver ikke at sætte en samtale i gang, for den indleder beboerne selv. Sidegevinsten er, at de gladere beboere og billederne på væggene også påvirker personalet, tilføjer hun.

Knækker koden

Manden bag billederne er fotojournalist Mogens Greve, og en stor del af motiverne på væggene i Ikast-Brande tager udgangspunkt i naturen.

Torsdag 9. marts markeres tiltaget med en reception på Højris Have, hvor nogle af billederne også udkommer i bogform, som er tiltænkt som supplement til samtaleemner mellem beboere, deres pårørende og personalet.

Det er den første bog af sin slags i Danmark - og muligvis den første i verden.

- Vi har hidtil ikke kunnet knække koden i forhold til demensramte, men det tror vi, at bogen kan være med til, siger Karen Margrethe Madsen.

Ordet er dit