Tip os log ind
Jan C. Hansen.

Når demokratiet topstyres

03. januar 2019, 10.30

FOLKESKOLEN Man får den folkeskole, som samfundet fortjener. Underforstået, politikerne tegner et billede af, hvordan de ønsker folkeskolen. Hvis man stemmer for en bestemt person eller et bestemt parti og denne får flertal, så vil han, i dette tilfælde Lars Krarup, kunne bestemme suverænt, hvordan folkeskolen skal se ud i Herning kommune.

Og det er absolut tilfælde i Herning Kommune. Lars Krarup bestemmer.

Jeg har før været til et kommunalt vælgermøde, hvor jeg har hørt både Tønnesen (S), West (V), Villadsen (SF) og Vedel (EL).

Jeg husker mødet tydeligt. Og undervejs efterlyste jeg nuancer mellem West (V) og Villadsen (SF) for de var forbavsende enige i, hvordan skolen skulle drives i Herning Kommune. Vedel (EL) var meget bombastisk og anderledes i forhold til de andres retning. Det lå Vedel (EL) meget på sinde, hvordan de svageste elever skulle passes på. Tønnesen (S) stemte i med både West (V) og Villadsen (SF) om, at man var nødt til at skele til økonomien.

Kigger vi partipolitisk på skoleområdet, så har ingen af de røde partier lykkedes med, at sætte et aftryk på skoleområdet. Tværtimod har Lars Krarup sat et stort aftryk på bekostning af nogle sårede partier, der undervejs mistede nogle repræsentanter i byrådet.

Folkeskolen er presset i Herning Kommune Et pres, som også mærkes i byrådet. Senest kom politikerne til Sørvad for at forklare deres syn på, hvordan besparelserne ramte så lille en skole som Vinding. I Herning by laver man en ghettoskole, tager sårbare børn ud af et beskyttet miljø og endelig bygger man en hel ny skoleafdeling til eliteudøverne. Forandringer, som man har kunnet læse om på Herning Folkeblads debatindlæg.

Både S, SF og EL stemte fornylig for denne skolepolitik. Alle de tre partiers byrådsmedlemmer forsvarede sig med, at det har en pris at have indflydelse i Herning byråd. Fra starten sprang to socialdemokrater fra. Undervejs sprang Jørn Vedel ud af Enhedslisten, da han ønskede at forblive en del af samarbejdet med Venstre. Jeg fristes til at sige, på det var på bekostning af de svageste elever og hans eget parti Enhedslisten! Nu mangler vi bare, at SF forstår, at det er svært at se forskel på Dorte West (V) og Peter Villadsens (SF) holdninger. Socialdemokraterne har været forbløffende tavse.

Når den såkaldte røde blok stemmer som Venstre, så er det i teorien ligegyldigt, hvilket parti man stemmer på. Forskellen er den samme. Rent skolepolitisk kan man kun stemme på udbryderne fra Socialdemokratiet, hvis man ønsker et modspil til Venstre. De to udbrydere har meldt klart ud fra start, at de ikke ville lægge navn til følgevirkningerne af budgetforliget for 2019.

I demokratiets navn virker det som et smalt alternativ. Jeg håber, at partierne fremadrettet vil være mere tydelige i deres egne holdninger og presse systemet i stedet for selv at blive presset.

Ordet er ditMere Debat