Tip os log ind
Et af malerierne på udstillingen i Engesvang Sognehus.

Naturmaleren fra Moselund

Udstilling af Karl Frantz Bichler i Engesvang Sognehus
24. april 2019, 10.23

ENGESVANG I øjeblikket kan man i Engesvang Sognehus se en udstilling af malerier af Karl Frantz Bichler (født 1937), der bor i Moselund, og som elsker at male motiver fra naturen omkring Moselund.

Som barn var han en genert og lidt indesluttet dreng, der kunne lide at tegne, men det blev ikke til mere i mange, mange år.

Men en dag i en frokostpause på spånpladefabrikken i Engesvang sad Karl Frantz Bichler og lavede lidt tegninger. Det så en arbejdskammerat, som selv malede. Han gav Karl Frantz Bichler noget af sin oliemaling og nogle pensler. Derfra gik Karl Frantz Bichler i gang med at lære at lave malerier.

Han har altid haft gang i flere ting. Men en ting kan han ikke undvære: Den daglige gåtur i mosen og nu ved Bølling Sø. Derfor er naturen blevet hans foretrukne motiver. Det er landskaberne, det er ænderne, det er rådyrene. De samme motiver, som Karl Frantz Bichlers mere berømte byfælle, Leif Ragn-Jensen, malede.

Men Karl Frantz Bichler er sin egen. I ungdommen stod han i lære på et stålværk. Siden har han lavet alt muligt andet, og han har lært sig selv det. I 1960'erne da han gik i gang med at bygge et hus til familien i Moselund, havde han aldrig haft en murerske i hånden.

Til »opfedning« i Danmark

Karl Frantz Bichler holder af Moselund og naturen deromkring, men han drømmer også lidt om bjerge. Han kommer nemlig fra Østrig. Han er født lige før krigen, og hans land og hans by var ødelagt og forarmet efter krigen. Derfor blev han som en del andre børn sendt til fysisk og mental »opfedning« hos landbofamilier i Danmark i sommeren 1948.

Karl Frantz Bichlers værtsfamilie boede på Mors, men de havde en voksen søn, som havde en gård ved Christianshede. Da Karl Frantz Bichler nogle år senere fik mulighed for at arbejde i en periode på gården ved Christianshede, traf han så Jonna fra Moselund. De blev senere gift, fik tre børn og blev en naturlig del af Moselund og omegn.

Udstillingen kan ses, når der er aktiviteter i sognehuset

Ordet er ditMere Bording-Engesvang