Tip os log ind
Eivind Mogensen er død, 82 år. Her ses han som 81-årig efter en gåsejagt - sammen med hunden Fie.
Foto: Privatfoto

Mindeord om Søren Eivind Mogensen, tidligere Gjellerup: Han var frisk og aktiv til det sidste

17. marts 2018, 08.27

Mindeord

Susanne Stendorf har sendt følgende mindeord om sin far, Søren Eivind Mogensen, som er død i en alder af 82 år. Søren Eivind Mogensen boede på Vejlevej 40 i Tarm - tidligere Sønderbjergvej 17 mellem Gjellerup og Frølund.

Fredag 9. marts 2018 sov Søren Eivind Mogensen stille ind omgivet af sine nærmeste.

Søren Eivind Mogensen blev født 1. december 1935. Han voksede op på slægtsgården beliggende på Sønderbjergvej mellem Gjellerup og Frølund ved Herning. Da begge naboer på det tidspunkt hed Søren, blev far herefter kun kaldt Eivind.

Han var den yngste i en søskendeflok på tre drenge. På dette tidspunkt gik man i skole i Lund, og som mange andre fulgte han de årlige store markeder, som var et stort tilløbsstykke. Folk kom fra nær og fjern til Lund Marked. Far var kun kortvarigt ude at tjene på nabogården. Som den yngste i søskendeflokken lå det i kortene, at far skulle overtage gården, idet de ældre brødre begge var driftige inden for andre erhverv. Dels drev den ældste bror Svend sin egen tekstilvirksomhed i Herning, og dels var den mellemste bror, Verner, stifter og medejer af møbelvirksomheden M & N Inventar, som var beliggende i Lind.

Vores far aftjente sin værnepligt og var garder, mens HKH Margrethe var 15-16 år.

Far havde den store sorg som meget ung at miste sine forældre og stod fremover for driften af gården på Sønderbjergvej.

I 1966 møder han vores mor, Nina, som stammer fra Tarm-egnen. De blev gift i september 1967, og herefter kom først Susanne, dernæst Per og til sidst Karina til verden.

Vilje og jysk stædighed

Vore forældre arbejdede hårdt og sikrede os en rigtig god og tryg barndom.

Under krisen i landbruget sidst i 1970'erne var der virkelig hårde vilkår for landbruget. Mange omkring os måtte sælge deres dyrehold og deres ejendomme for at flytte til byen. I denne periode havde begge vore forældre flere job samtidigt.

Med en tilpas mængde mod, vilje og jysk stædighed klarede vi os gennem krisen. Fedesvinene blev solgt, men vi blev boende. Igennem en lang årrække herefter arbejdede far på Ikast Farveri i natarbejde, og han kom til at trives rigtig godt med det.

Gården blev solgt

Fars store interesser igennem tiden har været fortrinsvis i naturen med jagt og lystfiskeri. Han holdt meget af naturen og dens plante- og dyreliv, som han værnede meget om. Han gjorde meget for at plante blandt andet pil, skov og læhegn til gode for vildtet, som han ofte bare nød at studere og ikke nænnede at skyde - og slet ikke at drive rovdrift på.

Far havde den store sorg at miste begge sine brødre og svigerinder tidligt.

Flere faktorer bevirkede, at mor og far i 2002 solgte gården på Sønderbjergvej til sønnen Per for i stedet at istandsætte og flytte ind i mors barndomshjem nær Tarm. Et skift, som de har været rigtig glade for.

De fik her en begyndelse på deres tredje alder og har begge nydt nærværet af familien i området samt en stor venne- og bekendtskabskreds.

Familie-fiskedage

Far var aktiv til det sidste i både petanque, »bowls« og bob. Han gik til turneringer i weekenderne og kom ofte hjem med en medalje om halsen.

Desuden passede og plejede han ejendommen i Tarm samt deres skovområde med en anlagt fiskesø. Her blev der i de senere år afholdt årlige familiefiskedage for omkring 40 familiemedlemmer. Derudover var vore forældre på deres drømmerejse til Kenya, hvor de oplevede den afrikanske natur og dyreliv på tæt hold, samt på rejser til Sankt Petersborg og Nordkap.

I hverdagen er der blevet drukket mange kopper kaffe hjemme ved køkkenbordet ved besøg af familie, venner og naboer.

Far og mor havde atter en stor sorg i 2014, da de mistede vores lillesøster Karina på grund af kræftsygdom. Karina var gift, og hun var mor til to små piger. Hun var desuden sygeplejerske og nåede netop kun lige at fylde 40 år. Det var et hårdt slag for os alle.

På gåsejagt

I september sidste år fejrede mor og far en storslået guldbryllupsfest med morgensang på ejendommen, 85 gæster om aftenen i forsamlingshuset og dans til klokken to om natten. Guldbrylluppet blev efterfølgende også markeret med en dejlig uge i det naturskønne Alsace i Frankrig med hele familien.

Far var indtil et pludseligt hjertestop 26. februar i år frisk og aktiv og var blandt andet på gåsejagt med sønnen Per. De havde begge netop erhvervet sig et længe ønsket skydeskjul. Det blev desværre ikke til nedlæggelse af en gås i denne omgang, men fars glæde over at komme på jagt var stor.

Far holdt sig orienteret. Dette var især på TV 2 News, men han holdt også meget af det lokale stof.

Ved sine forældres død overtog han deres abonnement på Herning Folkeblad. Far var således en mangeårig trofast læser af avisen, og da vore forældre mange år senere flyttede fra Herning-egnen, fulgte abonnementet på Herning Folkeblad med til Tarm.

Far var en rolig, besindig, hjælpsom og stolt person, som man kunne regne med. Han var en slider, som sjældent talte om sig selv, og han beklagede sig aldrig. Far vil blive meget savnet i familien samt blandt venner og gode naboer.

Far efterlader vores mor Nina, børnene Per og Susanne samt to svigersønner og fem børnebørn.

Æret være fars minde.

Ordet er dit