Tip os log ind
Foto: Colourbox

Mindeord: Et højskoleophold som ung prægede ham resten af livet

09. april 2019, 18.58

Mindeord Otto Mundbjerg, Karup, skriver følgende mindeord over sin bror Johannes Mundbjerg, Feldborg:

Johannes blev født 27. december 1927 og døde 28. marts 2019 efter kort tids sygdom, 91 år gammel.

Johannes var tredje generation på slægtens gård, Frydenlund i Feldborg, hvor han voksede op som sjette barn i en søskendeflok på 10. Hjemmet var præget af fattigdom, og børnene kom tidligt ud at tjene.

1940'erne var en hård tid, hvor krigen, de kolde vintre og de tørre somre gjorde, at der blandt andet var mangel på foder til dyrene på gården, og hvor Johannes var med til at slå lyng for at holde liv i dyrene.

Noget, der også prægede den 13-årige Johannes, var, da hjemmet brændte i vinteren 1940. Han og den øvrige familie fik husly vinteren over hos forskellige gode venner og naboer. Der blev bygget et nyt stuehus, og livet gik videre.

Som 13-årig kom Johannes ud at tjene på nabogården, og efter konfirmationen tjente han på forskellige ejendomme i Jylland. Senere var han fire år på Fyn, hvor han i 1948 aftjente sin værnepligt i Odense. Et ophold på Haslev Højskole 1950-1951, hvor landbrugsfag var hans interesse, prægede ham resten af livet.

I september 1957 blev han gift med Manny, et rigtigt energibundt. De overtog fødehjemmet i Feldborg, hvor de flyttede ind i oktober 1957. Til deres store sorg mistede de deres førstefødte pige kort efter fødslen. Senere kom der fire prægtige børn til: Bente, Ove, Arne og Anni.

Ejendommen blev drevet effektivt, Johannes investerede, trods mange advarsler, i et vandingsanlæg for at holde på den flyvske jord. Der blev udvidet til 50 køer og købt mere jord til. Drengene var en god hjælp ved landbruget, mens pigerne mest hjalp til inde.

Johannes var humoristisk og meget vellidt. Livet igennem var sang og musik en stor del af tilværelsen og hjemmet var præget at musik. Johannes var en god sanger, og han var i 13 år kirkesanger ved Feldborg Kirke.

Han fungerede også i mange foreninger, blandt andet som formand i Feldborg Landboforening og i Brugsforeningen. Han var aktiv politisk i Venstre, hvor han gennem årene havde forskellige tillidsposter. Desuden betød kirken og ikke mindst familien rigtig meget for Johannes.

I 1990'erne overdrog Johannes og Manny ejendommen til sønnen Ove. Både Ove og forældrene blev boende på gården, hvor det oprindelige stuehus i 2007 blev erstattet af et stort bjælkehus.

Johannes interesserede sig til det sidste for sine omgivelser. Han sov stille ind i hjemmet. Foruden sin hustru, Manny, efterlader han sig børn og børnebørn, en søster og en bror.

Æret være hans minde.

Ordet er ditMere Navne