Tip os log ind
  • 1/: Rie Mortensen fører an, når den første pilgrimsvandring i Brande Sogn skydes i gang.
    Foto: Henrik Ole Jensen
  • 1/: Sognepræsten fra Brande bruger de fleste af sine ferier på at vandre, og hun har gået Caminoen adskillige gange.

Menighed snører vandrestøvlerne: Pilgrimsvandringer på 75 kilometer

Der indbydes til den første sognevandring i Brande
18. marts 2019, 08.32

brande Sognepræst Rie Mortensen elsker at vandre.

Det har hun gjort siden barnsben, hvor hun var spejder, og det med at gå er bare taget til i de senere år.

Glæden ved at vandre vil hun nu dele med menigheden i Brande og andre vandreglade.

Hun er nemlig godt i gang med at skabe den første sognevandring i Brande, og hvis det bliver en succes, kan det let gå hen og blive en tradition.

Rie Mortensen har tidligere stået bag kortere kirkevandringer, der har strakt sig over en time eller to med udgangspunkt fra en af sognets kirker, men den forestående sognevandring bliver af en noget anden dimension.

- Der bliver tale om 70-75 kilometer over tre dage. Det kræver også, at deltagerne træner lidt forinden samt pakker bagagen fornuftigt. Som en tommelfingerregel må bagagen højst veje 10 procent af kropsvægten, oplyser Rie Mortensen.

Selve sognevandringen eller pilgrimsvandringen, som arrangementet også kaldes, finder sted i dagene 10.-13. juni, men inden da er der arrangeret et par fælles træningsture, hvor deltagerne går 10-15 kilometer.

Bidt af Caminoen

Rie Mortensen har de seneste mange år brugt sin sommerferie med lange vandreture, og mange af dem har været på Caminoen i det spanske og portugisiske.

- Første gang var tilbage i 2009, hvor jeg gav efter for en venindes vedblivende plagen om at gå med på Caminoen. Jeg blev skuffet. Faktisk sagde det mig ikke meget, erkender Rie Mortensen, der blev ansat som præst i Brande i 2008.

Hun gav dog Caminoen en chance til og snørede året efter atter vandrestøvlerne og satte kursen mod syd.

- Denne gang blev jeg så solgt, siger Rie Mortensen, der siden da har gået Caminoen adskillige gange, også sammen med sine børnebørn, hvilket har givet masser af kvalitetstid og oplevelser.

- Jeg har også prøvet at gå herhjemme blandt andet ad Hærvejen, men det har altså ikke helt været det samme. Dels er naturen og klimaet helt anderledes, men Hærvejen er heller ikke helt så godt udbygget med herberger, skønt man er ved at komme efter det, fortæller sognepræsten fra Brande.

Hun har fundet ud af, at tankerne falder godt på plads, når man vandrer, og udover samværet med andre, giver en vandretur også mulighed for ro og eftertænksomhed.

Sjælen indhenter sindet

Hun ser nu med spænding frem til den første pilgrimsvandring og er spændt på, hvor mange der går med hende, når starten går 10. juni. Her går det fra Brande i bus til Læborg Kirke, der ligger lige op ad Hærvejen i nærhedden af Vejen. Selve vandringen begynder så ved Bække Kirke.

Træningsturene finder sted søndag 14. april, der også er palmesøndag samt søndag 5. maj.

Begge ture lægger fra land fra Sognegården i Brande, og deltagelse kræver tilmelding.

Pilgrimsvandringen falder sammen med anden pinsedag, og det markeres med en gudstjeneste i Bække Kirke, hvorefter vandringen begynder.

Første etape bliver naturligvis ikke så lang, inden man når frem til det første herberg, idet vandringen indledes over middag.

- De følgende dage gør vi stop undervejs. Jeg siger nogle ord, eller vi synger en salme. På den måde kan vi også samle alle op. Det er jo vidt forskelligt, hvor hurtigt man går, og man skal finde sit eget tempo, siger Rie Mortensen.

Der er plads til alle, der kan tilbagelægge distancen til fods. Det foregår dog i et tempo, så alle kan være med, og samtidig tillader sjælen at indhente sindet.

Pilgrimsvandringen slutter i Rødekro.

Ordet er ditMere Brande