Tip os log ind
  • 1/: Vi besøger Bayeux med det prisvindende museum og det berømte tapet.
  • 1/: Mindesmærket for de danske søfolk kommer vi også forbi.

Med Historiske Rejser og Læserklubben til Normandiet

Tag med historiker Anders Bager Eriksen på en fantastisk historisk jubilæumsrejse gennem Normandiet 26. juli-2. august
09. februar 2019, 17.07

Foruden at være en utrolig natursmuk og charmerende region er Normandiet et af de mest historierige steder overhovedet. Man kan ikke sige Normandiet uden at tankerne falder på Anden Verdenskrig, og hvad der skete på strandene i Normandiet i 1944.

Læserklubben går »all in« og kan denne sommer tilbyde en fantastisk historisk rejse til de berømte steder fra dengang. Arrangør og rejseleder er dels historiker Anders Bager Eriksen, der ejer rejsebureauet Historiske Rejser og Sørens Rejser.

Opsamling i firestjernet bus fra Sørens Rejser, i Herning, Ikast og Silkeborg fra morgenstunden af. Vi udnytter opholdet i bussen til at få en overordnet introduktion til Anden Verdenskrig på Vestfronten med særligt fokus på Landgangen i Normandiet.

Overnatning på et hotel i Belgien mellem Gent og Brügge.

Første del af krigen

Turen fortsætter ud til kysten, hvor vi besøger flere steder med relation til den første del af krigen.

I Dunkirk går vi ud på stranden, hvor cirka 340.000 britiske soldater frygtede at blive tilfangetaget eller dræbt i forlængelse af den katastrofale allierede indsats i forbindelse med den tyske invasion af Frankrig. Men takket være en vovefuld mission , hvor utallige fiskerbåde var med til at hjælpe de hundredetusinder af soldater, skete dette ikke.

Videre til Dieppe og derefter fortsætter vi til vores hotel i Courseulles-sur-mer på Juno Beach på Invasionskysten. Det var den strandenhed, som canadiske tropper havde ansvaret for, og som de med stor succes indtog 6.juni 1944.

Vi bor dejligt ved havet på Hotel de Paris - hvor vi som på resten af turen har halvpension og skøn tid til at nyde aftenerne.

Dag 3: Dagen indledes med at besøge det store museum i Caen. Byen blev voldsomt beskadiget og var en af de store fiaskoer ved landgangen.

Så gælder det Pegasus Bridge, der udgjorde den nordligste del af de 80 kilometer strande.

Meget unge soldater

Om eftermiddagen tilbage i vores hotelby på Juno Beach. Mulighed for at deltage i en rundvisning på stranden og i bunkerne, der fortæller om det canadiske perspektiv på at deltage i en krig i Europa.

Rundviserne er unge 18-20-årige, da dette som oftest var alderen på de fleste af de kæmpende soldater.

4.dag: Byen St. Mere Eglise var den første by i Frankrig, der blev erklæret befriet om morgenen 6. juni 1944. Byen lå på N13-vejen, der var den primære vej til den altafgørende og vigtige havneby Cherbourg. Byen blev også befriet med faldskærms­tropper og svævefly. Det kan man se et fint museum over.

Derefter kører vi til Utah Beach - amerikansk strandenhed, hvor kampene gik forholdsvis nemt. Stop ved mindesmærket for de danske søfolk, hvor omkring 800 kæmpede.

Derefter tager vi ud på den smukke og svært tilgængelige halvø Pointe du Hoc. Her skulle soldaterne opad en cirka 30 meter høj skrænt, før de kunne komme i kontakt med tyskerne. Nogle af de hårdeste kampe stod her i et landskab, der stadig er mærket af granatnedslag, men også er utrolig smukt.

Blodige Omaha Beach

Efter frokosten i den lille by Grandcamp-Maisy kører vi til Omaha Beach, hvor kampene var ganske blodige, og hvor flest faldt. Der er tid til at gå ned på stranden, som ligger nedenfor det store mindesmærke med den smukke amerikanske krigskirkegård.

Som det sidste sted besøger vi Arromanches, hvor vi ser resterne af de store kunstige ponton-havne, som man havde bygget til invasionen.

Bayeux-tapetet

Dag 5 har vi Bayeux på programmet. Den charmerende bindingsværksby var en af de første større byer, der blev befriet, stort set uden at de oprindelige huse blev ødelagt.

Vi ser såvel krigsmuseet, måske katedralen og naturligvis det fantastiske Bayeux-tapet - verdens længste tegneserie lavet efter, at Wilhelm Erobreren havde indtaget England i 1066.

Dag 6 indledes med et besøg ved Togvognen i Compiegne. Den berømte vogn har hele to gange dannet ramme om en vigtig våbenhvile, nemlig 11. november 1918 og 22. juni 1940 og beretter om såvel ydmygelse og triumf for både tyskere og franskmænd.

Derefter passerer vi Haderslevs venskabsby, hvor 179 sønderjyder ligger begravet på en dansk kirkegård.

I Reims ser vi katedralen, der i næsten tusind år har været ramme om de franske kongekåringer. Det var her Jeanne D'Arc gav støtte til Charles 7 under Hundredårskrigen. Katedralen blev ødelagt under Første Verdenskrig, hvilket franskmændene så som tysk barbari. Genopførelsen var et nationalt anliggende. Katedralen blev efter Anden Verdenskrig gentagne gange rammen om fransk-tyske forsoningsmøder. Eksempelvis: De Gaulle-Adenauer, Mitterrand-Kohl, Sarkozy-Merkel etc.

Dag 7 har vi fokus på den resterende del af Anden Verdenskrig, særligt efterår og vinteren 1944 og de to tilbageslag, som de allierede oplevede med Operation Market Garden 17.-25. september ved Arnhem og med Ardenneroffensiven 16. december 1944 til 8. januar 1945.

En bro for meget

I de smukke bjerge Ardennerne gør vi holdt i Bastogne. Derefter kører vi op igennem det nordlige Belgien og ind i det sydlige Holland og følger nogenlunde den samme rute, som landtropperne under Operation Market Garden.

De skulle hjælpe de mange faldskærmstropper, der var blevet kastet ned omkring broer over kanaler og floder - hele seks større vandløb. Operationen så godt ud på tegnebrættet men ikke i virkeligheden, det viste sig at der var en bro for meget - den ved Arnhem.

Når vi kommer til Arnhem, hvor vi skal bo - gør vi holdt i Oosterbeek - hvor der var hårde kampe - og ved John Frost Broen, den bro som man ikke var i stand til at holde og dermed gjorde missionen fejlslagen.

8. dag: Vi kører over Lüneburger Heide på vej hjem. Stop ved Timeloberg syd for Lüneburg, hvor den britiske General Bernard Montgomery modtog repræsentanter fra den sidste nazistiske regering - Flensborg-Regeringen - og klokken 20.36 den 4. maj om aftenen skrev under på at »de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig«.

Derefter kører vi tilbage mod Danmark med vished om, at de allieredes indsats sikrede os vores befrielse.

Prisen for denne meget specielle rejse er for avisens abonnenter 8695 kroner per person. Eneværelsestillæg på 1665 kroner.

Turen er inklusive halvpension men eksklusiv entreer (der er forskel på, hvor mange museer man vil ind og se - påregn 40-90 euro)

Det fulde program kan rekvireres hos Læserklubben eller ses på hjemmesiden.

For spørgsmål kontakt Anders Bager på telefon 20931714 - rejsen reserveres hos Læserklubben.

Ordet er dit