Tip os log ind
  • 1/: Færøerne er et af de reneste og smukkeste steder i verden, og på èn dag kan man sommetider opleve alle fire årstider. ?
    Foto: Grégoire Sieuw
  • 1/: Fuglefjeldene er en oplevelse for sig. På denne rejse er der mulighed for at sejle ud til fjeldene, og vi taler også med en ekspert på fugleområdet.
  • 1/: Der findes dobbelt så mange får som mennesker, men trods det er det svært at finde lammekød i køledisken i supermarkedet.

Læserklubben: Færøerne er mere end bare en rejse

En uge fyldt med naturskønne oplevelser 4.-11. juli i selskab med en meget dygtig rejseleder
02. februar 2019, 16.00

Det er ikke længe siden, at Færøerne var et land for opdagelsesrejsende, vanskeligt at komme til og næsten umulig at rejse i. Sådan er det heldigvis ikke mere. Uden at være en decideret globetrotter kan man få glæde af de 18 smukke og grønne øer i det Nordatlantiske Hav. Læserklubben kan igen denne sommer tilbyde en fantastisk uge spækket med oplevelser i selskab med den dygtige rejseleder fra Euro-Tema Specialrejser.

Busopsamling i Silkeborg, Ikast og Herning og kørsel til Billund Lufthavn, hvorfra flyet afgår klokken 11.35. Cirka to timer senere ankommer vi til Vagar på Færøerne, hvor bussen venter os og kører mod Tórshavn.

Allerede på turen langs fjordene, gennem små farverige bygder, gennem dale og over fjelde fornemmes, hvilke imponerende oplevelser der venter os den kommende uge.

Fremme i centrum af hovedstaden Tórshavn indkvarteres vi på, efter vores mening, byens bedste hotel, nemlig Hotel Hafnia.

Magtens centrum

Efterfølgende tager vi en spadseretur rundt i det gamle kvarter Tínganes med de smalle gyder og alle de smukke brunmalede og sorttjærede færøhuse.

Ude på den yderste spids har verdens ældste parlament holdt samling i mere end tusind år. I dag er Tínganes sæde for Landsstyret - den færøske regering, der residerer i de små, velholdte bygninger.

Aftensmad på hotellet.

Fredag kører vi mod Nordøerne, og Færøernes næststørste by Klaksvík bliver dagens første besøg. Et spændende visit med skibe og både, fisk og fiskere, uld og aktive kvinder samt et besøg i Færøernes største kirke, Christianskirken.

Den lille ø Kunoy har vendt det tidligere faldende indbyggertal - se hvordan når vi besøger øen.

Engang var den færøske uld livsvigtig, sådan er det ikke længere. Vi besøger en fårebonde, kigger på hans besætning og hører uldens historie.

Besøg blandt fuglene

Lørdag: Vestmanna-fuglefjeldene er en af landets helt store attraktioner, og denne dag vil vi forsøge, om vejret er med os. Turen foretager vi med bus over fjeldet til den smukt beliggende og farverige bygd Vestmanna, hvor en båd ligger klar til at tage os med på turen langs forbjergene. Det giver et helt fantastisk indtryk at sejle nedenfor de flere hundrede meter høje klipper med Atlanterhavet på den anden side.

Turen varer cirka to timer og er vejrafhængig. (Pris 295 kroner, som afregnes på turen).

Rejselederen tilbyder en eftermiddagsrundvisning på det spændende kunstmuseum for de, som ønsker det (entré ikke inkluderet).

I betragtning af Færøernes indbyggertal og landets afsides beliggenhed midt ude i Atlanten, finder man en imponerende dynamik i færøsk billedkunst. Naturen og dens kræfter betyder også her meget. Under rundvisningen vil man se flere færøske kunstnere, som tydeligvis har fundet inspiration i Danmark.

På med vandreskoene

Søndag tager vi til den forunderlige verden, der hersker på Skúvoy. Et besøg her er ikke mange turister forundt.

Godt gemt bag Sandoy findes et lille, lukket samfund, hvor menneskene er minoriteten, og fuglene bor i tusindvis. Efter godt halvanden times kombineret kørsel og sejlads ankommer vi til Skúvoy. På landingsstedet bliver vi mødt af formanden i bygderådet, som denne dag vil tage os med rundt på den lille ø. Vi vil møde fuglefjeld, se storkjover og lunder (søpapegøjer), der i deres højtidsdragt - sort kjole og hvidt kravebryst - står klar til vore kameraer og nysgerrighed. Vandreturen tager cirka to og en halv time i langsomt tempo (solidt fodtøj er nødvendig).

Tilbage i bygden venter et par af bygdens damer med en let frokost i et privat hjem.

Det fortælles om Skúvoy, at her ligger vikingehævdingen Sigmundur Breitisson begravet. Han kristnede Færøerne for 1018 år siden. Her tæt på verdens ende høres de historiske vingesus tydeligt.

Denne udflugt lader sig alene gøre på grund af stor velvilje fra øens beboere, hvorfor de skal have stor tak.

Den »hemmelige bydel«

Der findes mange spændende kvarterer i Tórshavn, og denne mandag formiddag vil vi gå gennem en bydel, som de fleste turister næppe når.

Danmarks og Færøernes fælles historie vil her komme frem, også det nutidige rigsfælleskab. Undervejs vil en spændende dør åbne sig - igen hvor turister sjældent finder frem til.

Straks efter frokostid begynder eftermiddagens oplevelser.

Nólsoy med sin kendte silhuet ligger lige uden for Tórshavn. Efter tyve minutters sejlads med postbåden venter ornitolog, konservator og æresdoktor på Færøernes Universitet Jens-Kjeld Jensen os.

De næste par timer vil han fortælle om Nólsoy samt indvi os i de sidste nyheder om fugle på Færøerne.

Tirsdagen byder på en rundtur på Streymoy med den enestående indfjord, Saksun samt den sydlige del af Eusturoy.

Kæmpen og Kællingen

Gennem den 10 kilometer lange Saksundal kommer man frem til et naturfænomen, en kedelformet indfjord med tilsandet åbning ud mod havet.

Besøg ved den lille kirke, der på en fin måde fortæller om, hvorledes kårene var på Færøerne i en ikke fjern fortid. Over broen til Eusturoy og langs sundet fås et glimt af landets højeste vandfald Fossa på 140 meter - inden bussen starter på en lang stigning op mod passet for foden af Slættaratindur, øernes højeste fjeld på 880 meter.

Undervejs opleves de to sagnomspundne »drangar«, nemlig Kæmpen og Kællingen, der stolte står og bryder de voldsomme kræfter i havet. Et storslået syn!

Med sin unikke naturhavn vil Gjógv betage de fleste. Det skal opleves!

Dagen byder også på en fjeldtur (vejrafhængig) for de, som har lyst til det. Turen varer cirka en time og er ubeskrivelig smuk. Her er kun naturens lyde, og man kan nærmest smage den friske luft.

Èlduvik er kendt for sin flotte beliggenhed og er stedet, hvor mange fantaserer om at leve et stille otium.

Onsdag formiddag aflægger vi et helt specielt besøg i Kirkjubøur, der er Færøernes gamle, historiske og kulturelle centrum med den maleriske kongsgård, hvor den nuværende kongsbonde er 17. generation i række. Vi ser også den ufuldendte Magnus-katedral samt den lille Olavs­kirke fra Middelalderen. Kongsbonden eller fruen vil selv modtage os denne dag.

Vi tager os god tid til morgenmaden torsdag, inden bagagen pakkes i bussen.

På øen Vagar vil vi kigge lidt på bygderne, inden vi checker ind i lufthavnen og flyver tilbage til Billund. Ankomst i Billund klokken 16.15 og med bussen tilbage til hjembyerne.

Denne skønne rejse koster for avisens læsere 13.099 kroner per person i dobbeltværelse inklusive halvpension og udflugtsprogram. Rejselederen er med hele vejen fra Danmark, og vi har indsat bustransport til Billund Lufthavn. Eneværelsestillæg på 700 kroner.

Tilmelding til Læserklubben.

Ordet er ditMere Rejser