Tip os log ind
Foredragsholder Gitte Hornshøj fra Herning betegner sig selv som livsnyder med stort L.

Livsnyder med stort L

Refleksion fra Herning Folkeblad
21. januar 2013, 14.17

Jeg har et par gange om året job på La Santa som foredragsholder med Anne Mette Rasmussen.

Vi har sammen med Elisabeth Dalsgård fra Swingtime, opfinderen af Ballroom fitness (dans uden partner, hvor du til skøn musik lærer alle trin i diverse danse), en uge med dans, diverse foredrag og en gourmetaften med lokale vine, hvor min mand guider os igennem vinsmagningen.

Den første gang, vi var af sted, sprang jeg op tidligt om morgenen for som vanligt på solferie at optage en god solseng - velvidende, at det ikke er god takt og tone ...

Forskellen fra mange andre solferier er bare, at på La Santa er der altid cirka 200 tomme solsenge - nogle gange hele dagen selv i høj solskin.

Således forundret placerede jeg min store krop (jul og nytår havde bidt sig fast, så fast at stort set kun snakketøj og sengetøj passede) og tog min bog og begyndte at læse i min ensomhed. Forandringen er så sneget sig ind under huden på mig i år. De, der rejser til La Santa, begynder morgenen med morgengymnastik suppleret med en lang gåtur for derefter at dyrke deres passion inden for forskellige sportsgrene. De sveder bravt, men de smiler stort og ser energiske ud.

I min verden er skiferie bevægelse, og solferie er lig med hygge, gode bøger, dase, god mad, for meget vin og total afslapning på solseng, stol, sofa og seng sent ud på natten ...

Her kommer så forundringen ind, der har skabt forandringen i mit mindset. De mange tomme solsenge?

På La Santa kommer gæsterne nemlig af egen fri vilje for netop at være aktive. Alle aldersgrupper har her seriøst taget ansvar for deres eget liv. De har til fulde forstået citatet Den tid, du ikke afsætter til motion nu, skal du senere afsætte til sygdom. Miraklet er sket! Jeg er blevet smittet! Bevares, jeg bevæger mig dagligt og er i min egen og andres opfattelse da også særdeles aktiv. Og så længe jeg ikke fejler en pind og ingen livsstilssygdomme har, så visse vasse. Pyt, så ryger der indimellem mere end de tilladte 14 genstande ugenligt tilsat en ekstra godbid i ny og næ. Fordi jeg tror på et liv før døden. Livet skal jo ikke være en lang kur, alt med måde.

Med andre ord; jeg er en Livsnyder med stort L, men måske også en livs-snyder. (Her blev du måske lige, kære læser, i tvivl om, hvilken kategori du selv hører ind under?)

Et er sikkert, jeg har fået dyb respekt for, at man skal yde, før man kan nyde. I al fald var det en uhyre underlig fornemmelse at ligge helt alene, stor og småbleg på en solseng og mærke energien fra de aktive, alt imens man selv lå der med en underlig følelse af dårlig samvittighed.

Da jeg ingenlunde har tænkt mig at afsætte tid til sygdom senere i livet, holder jeg nu pulsen og humøret højt fremover på solferier. I øvrigt er det sidste mere end vigtigt for mig, nemlig humøret.

Jeg undrer mig nemlig også over, at vi glemmer humoren. Jo mere uddannelse vi får, er det, som om grinene forsvinder eller stivner, som om humor er fordummende. Tværtimod har forskere fundet ud af, at humor er en af de mange nye intelligenser. Måske er det derfor, at job- og kontaktannoncer ofte søger humor som den største kvalifikation.

Her vil jeg om nogen gerne være med til forandring. Et godt grin frigiver nemlig lykkehormoner og forlænger livet. Det er livseliksir.

Så denne kombination ville give samfundet uanede ressourcer at gøre godt med. Sygefraværet ville nemlig falde markant. Tænk hvad de mange milliarder, som sygefravær koster samfundet, kunne være brugt til. hvis fokus var på motion og gode gedigne grin.

Alt dette har jeg oplevet her en uge først i det nye år, og jeg håber inderligt, at det forsætter. Det kan stærkt anbefales og kan også praktiseres i snevejr i Herning og omegn.

Sjovt nok falder min forundring også sammen med mit nytårsforsæt en sund sjæl i et sundt legeme.

Godt nytår!

 

PS. Selvom jeg nu er blevet smittet, tror jeg dog, der går en rum tid, inden jeg skal have en blyant i munden for ikke at ryge i risten, når jeg tager bad , men viljen er der, og det er det vigtigste for forandringer til det bedre.

Ordet er dit