Tip os log ind
Peter Stougaard holder af at rejse - og at fiske.
Foto: Privatfoto

Lind-borger fylder 70 år

Han flyttede til egnen, da han i en alder af 26 år blev ansat på Plovfabrikken Skjold
08. januar 2019, 10.34

70 Ingeniør Peter Stougaard, Østertoften i Lind, fylder 70 år i dag.

Fødselaren stammer fra Balling i Salling, hvor hans far var den stedlige sherif, altså landbetjent. Efter at have taget en håndværksuddannelse drog Peter Stougaard til Odense, hvor han i 1973 bestod eksamen som maskiningeniør fra Odense Teknikum.

Hans første job var i Maskinfabrikken Bredal, der laver gødningsspredere.

I 1975 blev han i en alder af 26 år ansat på Plovfabrikken Skjold og flyttede med sin familie til Lind, hvor de har boet siden.

Hans væsentligste arbejdsområde var på produktionsområdet, men i en så lille organisation som den på plovfabrikken var de faglige grænser ikke strengere defineret, end at han også blev involveret i udviklingsopgaver i forbindelse med plovene som fabrikkens hovedprodukt.

Epokegørende nyt

Imidlertid blev der i 1970'erne stillet spørgsmål ved plovens skadelige indflydelse på jorden. Plovsalget dykkede med 35 procent fra det ene år til det næste, og der var optræk til krise for fabrikken

Peter Stougaards arbejdsområde blev følgelig fokuseret på produktudvikling. Firmaets ledelse lod sig overbevise om at søge nye veje.

Alle prognoser viste, at svineavl ville blive det helt store i dansk landbrug i en overskuelig fremtid. Dermed faldt valget på udvikling af noget helt nyt til svinesektoren.

En ny fodermetode var så småt ved at blive afprøvet, nemlig vådfodring i stedet for den traditionelle tørfodring. Uden nogen forudgående viden om dette emne gik Peter Stougaard i gang med opgaven.

Resultatet af udviklingsarbejdet blev præsenteret for danske og udenlandske landmænd på Agromek-udstillingen i 1979 og vakte berettiget opsigt. Det var et fuldautomatisk vådfodersystem under navnet Skjold-Datamix - med individuel styring af fodermængden for den enkelte grisesti, baseret på data om svinene i den.

Det var faktisk epokegørende og var det første af sin art i verden, og det blev modtaget med en vis skepsis - men systemets effektivitet i praksis gjorde al skepsis til skamme.

Spændende rejser

I 1986 blev Skjold-fabrikken solgt til Kongskilde-koncernen, og det medførte, at Skjold-Datamix blev udskilt som et selvstændigt selskab med Peter Stougaard som direktør.

Firmaet blev i 1992 opkøbt af en af branchens største, maskinfabrikken Skiold i Sæby. Datamix-produktionen flyttede i 2003 til sit nuværende domicil i Ikast.

Peter Stougaard fortsatte som direktør i firmaet indtil 2012. På det tidspunkt var der 90 medarbejdere i Ikast, og omsætningen var omkring 250 millioner kroner, hvoraf eksporten udgjorde 70 procent. De store markeder var Kina, Thailand og Rusland.

Peter Stougaards job har ført ham på mange spændende og udfordrende rejser rundt på kloden, langt væk fra de kendte turiststeder.

I sin fritid dyrker han lidenskabeligt fiskeri, helst til havs i Limfjorden eller Nordsøen, ofte med udgangspunkt i familiens sommerhus på Gjellerodde.

På MCH Arena følger han FC Midtjylland som interesseret iagttager, ofte med en saglig, men kritisk kommentar til skiftende træneres og direktørers gøren og laden.

Peter Stougaard har i mange år haft en god backup i sin til tider stressende tilværelse i skikkelse af hustruen Vita, med hvem han har to døtre.

Ordet er ditMere Navne