Tip os log ind
Lettisk mand varetægtsfængslet ved Retten i Herning,
Foto: Mads Dalegaard/arkiv/ritzau Scanpix

Lettisk bilist varetægtsfængslet efter dødsulykken ved Hodsager: Flere vidner fortalte om vanvidskørsel

24-årig mand fra Letland blev varetægtsfængslet i fire uger efter ulykken ved Hodsager, hvor en 41-årig kvinde og en 7-årig pige blev dræbt
10. december 2018, 14.04

Herning En 24-årig mand fra Letland blev ved retten i Herning varetægtsfængslet i foreløbig fire uger efter weekendens dødsulykke ved Hodsager.

Den lettiske mand nægtede sig skyldig i anklagerne om uagtsomt manddrab, spirituskørsel og hasarderet kørsel, men baseret på vidneforklaringer, politiets undersøgelser - og faktisk også mandens egen forklaring - blev han varetægtsfængslet frem til 7. januar.

Slingrede i høj fart

Flere vidner, der havde kørt på Hodsagervej i minutterne før ulykken, havde bemærket den lettiske bilists vanvittige kørsel. Et vidne havde fortalt politiet, at han selv kørte 80-90 km/t, men blev overhalet med et drøn af den lettiske bilist, og den lokale bilist vurderede - og det samme gjorde en passager i bilen - at den lettiske mand kørte 120-130 kilometer i timen på landevejen, hvor man må køre 80 km/t.

To bilister, der havde kørt i modsatte retning af den lettiske mand, vurderede hans fart til henholdsvis ikke under 120 km/t og 110-130 km/t. Den ene af de modkørende beskrev til politiet, at den lettiske bilist slingrede over i hendes kørebane, så hun måtte undvige til højre.

I grundlovsforhøret kom det også frem, at den lettiske mand efter ulykken lugtede af spiritus, og at en screening for spiritus viste, at han havde en promille over det tilladte. Der var blevet taget en blodprøve, som tirsdag vil give det endelige svar på promillen.

Vodka og dåseøl

Den lettiske mand nægtede sig skyldig, men var i retten ikke synderlig god til at forklare sin uskyld.

Han erkendte nemlig, at han havde kørt omkring 100 km/t på strækningen, og at han overhovedet ikke så den forankørende bil på den ellers lige og åbne strækning, og at han ikke bremsede, men ramte den anden bil med en hastigehed over det tilladte. Han fortalte også, at han lørdag nat havde drukket indtil ved et-to-tiden om natten, og at han havde fået syv-otte dåseøl og noget vodka, og at han var fuld, da han gik i seng, men følte sig frisk næste morgen.

I retten i Herning fik den lettiske mand det sidste ord. Den ranglede, høje fyr i hættetrøjen rystede på hovedet og sagde ikke noget i flere sekunder. Han havde masser af mindre sår og flænger i ansigtet, og havde overnattet på hospitalet efter sammenstødet. Han var på et syv ugers arbejdsophold her i området, og skulle i næste uge have rejst hjem for at holde jul med sin kone og barn.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige, sagde han stille til sidst, og så fik dommeren det allersidste ord, og hun valgte at varetægtsfængsle ham i fire uger - en kendelse, som han via sin advokat kærede til landsretten.

Ordet er ditMere 112