Tip os log ind
Samarbejde og specialisering er ifølge overlæge Stanislaw Pulczynski stikordene bag tre førstepladser til vestjysk kræftbehandling. ?PR-FOTO

Kræftpatienter får landets bedste behandling i Midtvestjylland

Tre førstepladser og en andenplads lover godt for det kommende Kræftcenter Vest
02. december 2016, 12.25

HERNING Målt på behandlingskvalitet får patienter med prostata-, blod- og lungekræft landets bedste behandling i Vestjylland. Det viser en frisk kåring i Dagens Medicin.

Sundhedsavisen giver hele tre førstepladser til de afdelinger på Hospitalsenheden Vest, der skal blive et sammenhængende »Kræftcenter Vest« på supersygehuset DNV-Gødstrup. Ud over Onkologisk Afdeling i Herning er det Urinvejskirurgisk Afdeling og Hæmatologisk Afsnit i Holstebro.

Grundighed og korpsånd

Endnu inden de fysiske rammer i Gødstrup står klar, har man her i efteråret taget en ekstra operationsrobot i brug, ligesom man forsker i, hvordan mænd med prostatakræft kan genoptrænes via en spillekonsol. Brug af hjemmeambulatorier med webbaseret helbredsbarometer bliver endnu et nyt tilbud til kræftpatienterne i Vestjylland.

Men det er slet ikke al den nye teknologi, der alene sikrer en behandlingskvalitet i top for patienterne i Kræftcenter Vest, hedder det i en pressemeddelelse fra hospitalet.

- Det er noget så enkelt og gammeldags som grundighed i håndværk og organisering, tilsat en kultur og korpsånd for et godt samarbejde og nærvær i mødet med patienterne, siger lægefaglig direktør Jens Friis Bak.

Omsat i målbare resultater for patienterne betyder det blandt andet hurtig diagnosticering, kort ventetid, specialisten i front og høj overlevelsesrate efter endt behandling - og det er indikatorer, der i Dagens Medicin sikrer førstepladser til onkologisk behandling af lungekræft, den højt specialiserede behandling af kroniske myeloide sygdomme (blodkræft) og behandling af prostatakræft.

Årets højdespringer

Samtidig er specialistoperationer for akut tarmkræft på Regionshospitalet Herning årets højdespringer i Dagens Medicin. Der uddeles ganske vist ikke sølvmedaljer, men på det område er den midtvestjyske kræftbehandling sprunget fra en 14.-plads i fjor til en 2.-plads.

I pressemeddelelsen fremhæver Hospitalsenheden Vest Hæmatologisk Afsnit i Holstebro, der fra nytår overtager ansvaret for flere patienter med blodsygdom fra Viborg og Silkeborg. Afsnittet er højt specialiseret i kroniske myeloide sygdomme. Der er ofte tale om sjældne blodsygdomme, men med en ekspert ved roret, der kan sørge for den rette medicinske behandling, kan mange patienter leve lige så længe som alle andre - oftest uden at mærke ret meget til deres sygdom.

Desuden har afsnittet et rigtig godt samarbejde på tværs - blandt andet med Klinisk Biokemisk Afdeling.

- Takket være dem kan vi sørge for, at diagnostik af de mest alvorlige blodsygdomme - for eksempel akut leukæmi - kan iværksættes, højst to timer efter at blodprøven er landet i laboratoriet, fortæller overlæge Stanislaw Pulczynski.

Ordet er dit