Tip os log ind
Lone Nielsen.

Kommunal smalhals kræver benhård prioritering

14. maj 2019, 14.36

PRIORITERINGER Vi er i en tid, der er præget af økonomisk smalhals i de kommunale budgetter. Mange af Herning Kommunes borgere mærker en forringelse af kernevelfærdsydelser, der griber voldsomt ind i deres dagligdag. Derfor bør der omprioriteres.

Et af de steder, vi bør omprioritere, er driften af biblioteket, særligt afdelingen i midtbyen. Samlet set bruges der hvert år 56 mio. kr. til opgaven. En del (ca. 12 mio.) er et tilskud fra staten, da vi varetager driften af centralbiblioteket. Men de resterende knap 44 mio. kr. er skattekroner fra Herning Kommune. Til sammenligning bruger Holstebro Kommune, der har et befolkningsgrundlag der kan sammenlignes med Herning, ca. 24 mio. kr. om året på at løse biblioteksopgaven. Altså I alt 20 mio. kr. mindre end Herning kommune.

Biblioteket er vigtigt for borgerne, men det er min oplevelse, at særligt biblioteket i gågaden har mange events som foredrag, musikalske indslag, ja sågar øl-smagning byder de på. Det er også dejligt med den type af arrangementer, men er det nødvendigt? Vi har i Herning kommune en bred vifte af kulturhuse, der i forvejen kan, gør og bør varetage disse ting. Eksempelvis kunne musikalske foredrag og indslag foregå enten på Fermaten eller huset nr. 7, hvor de i min optik høre til. Også andre kulturelle arrangementer kunne med god mening afholdes af andre kulturhuse i kommunen, og jeg ved, at husene er klar og har lyst til disse opgaver.

Hvis man tog bare to mio. kr. fra bibliotekets årlige budget, ville det kunne betale seks ansatte omsorgspersoner til vores daginstitutioner, skoler, specialtilbud, plejehjem eller institutioner. Vi ved, at vi i dag ikke har den nødvendige normering på disse områder, og der er en nødvendig opgave at løse.

Der er flere steder i Herning Kommune ovenstående øvelse kan praktiseres, og vi kan på den måde skabe det nødvendige råderum til vores kernevelfærd. Det er min oplevelse at de kulturelle områder i mange år, i modsætning til vores kernevelfærd, er blevet overprioriteret, så der er penge at hente, det kræver bare viljen og modet til det.

Det handler om prioritering.

Ordet er ditMere Debat