Tip os log ind
Lørdag er der Broderiworkshop på Tekstilmuseet.
Foto: Pr-foto

Jeg sætter mit sting som jeg vil

15. maj 2019, 12.23

Workshop Lørdag er der Broderiworkshop på Tekstilmuseet.

Der bliver et opgør med de gamle traditioner omkring hedebosyning, når broderiworkshoppen »Jeg sætter mit sting som jeg vil« afholdes 18. maj på Tekstilmuseet, Herning.

Deltagerne vil med udgangspunkt i den traditionsbundne teknik lære at skabe deres egen nyfortolkning af teknikken og brodere den på en taske.

Workshoppen er rettet mod to generationer - man kan tage sin mor, datter eller barnebarn med og man behøver ikke at have broderet tidligere. Mænd skulle også være velkomne.

En nedarvet forestilling om, at stingene skal ligge perfekte og at bagsiden skal være lige så pæn som forsiden for at det er »rigtigt«, afholder nogle fra at brodere, ifølge workshopleder Renée Heegaard.

- Sådan er det ikke længere. Broderi kan både være legende og spontan. Du kan tage noget traditionelt og gør det moderne og unikt, og de fedeste udtryk kan opstå, når man bryder alle regler, siger Renée Heegaard i en pressemeddelelse.

Fra slutningen af det 18. århundrede og frem til Anden Verdenskrig syede danske kvinder fra alle egne og i alle samfundslag »hedebo«.

Beskæftigelsen med broderiet havde en både opdragende og disciplinerende funktion, som blev overleveret fra generation til generation, og der var klare retningslinjer for, hvorledes broderiet skulle udføres. En dygtig hustru var at kende på hendes broderi. Hedebosyning udføres traditionelt på hvidt lærred med hvid tråd.

Workshoppen er en del af udstillingen »Modernisér«, skabt af i alt ni tekstildesignere fra VIA Design Herning, som ligeledes er bygget op omkring nyfortolkning af gamle tekstiler og teknikker og kan ses på Tekstilmuseet i Herning til 25. august.

Ordet er ditMere Kultur