Tip os log ind
Afdelingsformand i HK MidtVest, Marianne Køpke, og kollegerne i fagforbundet er ofte i dialog med medlemmer, som overvejer at skifte job.
Foto: Hk

Hver fjerde drømmer om nyt job

En ny undersøgelse fra HK tyder på, at der holdt ekstra øje med jobannoncerne for tiden blandt midt- og vestjyderne
25. januar 2019, 09.35

jobskifte Mange danskere har benyttet nytåret til at love sig selv flere timer på løbebåndet og mere grønt på tallerkenen. Men en ny befolkningsundersøgelse fra HK viser også, at danskerne drømmer om større forandringer i 2019.

- Ifølge undersøgelsen overvejer 17 procent af midt- og vestjyderne at skifte job i det nye år, mens yderligere seks procent har en klar forventning om, at den nuværende arbejdsplads bliver skiftet ud med en ny i løbet af året, fortæller Marianne Køpke, afdelingsformand for HK MidtVest, i en pressemeddelelse.

Lige knap hver fjerde midt- og vestjyde går altså med planer om jobskifte ifølge undersøgelsen. Det betyder dog langt fra, at så mange gør alvor ud af overvejelserne.

Hvad er du god til?

Ifølge professor Rie Thomsen fra DPU på Aarhus Universitet, der har forsket i karrierevejledning siden 2005, er det ofte os selv, der er skyld i, at drømmen forbliver en drøm.

- Nogle danskere bliver for længe i et job, de ikke trives i, fordi de ikke er bevidste om, hvad de egentlig kan. De synes kun, at de kan sætte flueben ved to ud af ti punkter i en jobannonce, og så søger de ikke jobbet. Men de kan få hjælp til at se, at de kan meget mere, end de tror. Vi bliver holdt tilbage af vores mangel på viden om egne evner, siger Rie Thomsen, og fortæller, at manglen på vejledning er én af de helt store problematikker i forbindelse med danskernes jobsøgning:

- Jeg vil råde jobsøgende til at opsøge karrierevejledning i forbindelse med jobskifte. En god karrierevejledning kan både hjælpe med at overskue arbejdsmarkedets mange muligheder samtidig med, at den kan sætte den jobsøgendes kompetencer i et nyt lys. Ofte overser du selv egne kvaliteter, som burde være åbenlyse. Eller du overser job- og efteruddannelsesmuligheder, fordi du ikke har viden om det. Men desværre er det et generelt problem, at karrierevejledning for voksne i job ikke bliver prioriteret særligt højt i dansk uddannelsespolitik. Det gør det blandt andet svært for den jobsøgende at finde frem til de rette vejledningsmuligheder, siger Rie Thomsen.

Har brug for hjælp

I HK's befolkningsundersøgelse svarer hver femte midt- og vestjyde, at de aldrig taler positivt om sig selv på arbejdspladsen, mens hver tredje kun gør det en enkelt gang eller to om året. En tendens man tydeligt genkender hos HK's vejledningslinje, Karrieretelefonen.

- Vi får hver dag opkald fra danskere, der har brug for hjælp til at formulere og vurdere deres faglige kompetencer. Et af problemerne er, at mange oplever det som grænseoverskridende at sætte ord på, hvad de er gode til, fordi de er bange for at komme til at prale. Det er ærgerligt. For jo bedre du er til at tale positivt om dig selv, jo bedre muligheder har du i dit arbejdsliv. Det gælder både i jobsøgningen såvel som i danskernes nuværende job, siger Louise Theil, karriererådgiver hos HK, og fortsætter:

- Hvis flere tør tale højt om både egne og kollegers præstationer, vil det hjælpe os til at se vores kvalifikationer i et nyt og mere positivt lys. Og hvis man er vant til at tale positivt om sin faglighed på sin arbejdsplads, har man også mere selvtillid, når man skal ud og søge drømmejobbet.

For at skabe opmærksomhed om problemstillingen og hjælpe danskerne med at blive bedre til at sætte ord på egne kompetencer lancerer HK nu kampagnen »Blær dig selv bedre at kende«. Den skal skubbe danskerne til at turde at tale positivt om egne kompetencer og bidrage til at bane vejen til et bedre arbejdsliv.

Fem råd til jobsøgningen

HK giver fem råd til, hvordan man kan øge sine chancer for succes i jobsøgningen:

1) Sæt ord på, hvad du kan - lav en kompetenceafklaring, så du får et overblik over alt det, du kan.

2) Sæt ord på, hvad du vil - skriv ned hvilke opgaver og roller på nuværende og tidligere arbejdspladser, som giver dig glæde og energi.

3) Analysér jobbet og virksomheden - lav grundig research og find ud af, hvad virksomheden har brug for, og hvilke udfordringer de står overfor.

4) Målret dit ansøgningsmateriale - både din ansøgning og dit CV skal målrettes og tilpasses til hvert eneste job, du søger.

5) Brug dit netværk - når du søger job, skal du opsøge og tale med mennesker, som har viden om det job eller den branche, du søger job i.

Ordet er ditMere Erhverv