Tip os log ind
Jacob Juul Jensen fra Herning kan nu kalde sig Danmarks første færdiguddannede speciallæge i akutmedicin. Han har sideløbende videreuddannet sig til helikopter- og dykkerlæge i forsvaret.
Foto: Hospitalsenheden Vest

Herningenser er Danmarks første speciallæge i akutmedicin

Samarbejde mellem Hospitalsenheden Vest og et svensk hospital har været afgørende for hans uddannelse
06. december 2018, 12.04

Speciallæge Siden foråret 2018 har lægerne kunnet blive godkendt til den nye danske speciallægeuddannelse i akutmedicin, men allerede nu kan 1. reservelæge Jacob Juul Jensen, 36 år og fra Herning, kalde sig Danmarks første færdiguddannede speciallæge i akutmedicin. Det skyldes et tæt samarbejde mellem Region Midtjylland, Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest og Linköpings universitetshospital i Sverige.

For fem år siden havde Jacob Juul Jensen et brændende ønske om at videreuddanne sig til speciallæge i akutmedicin, selv om specialet endnu ikke fandtes i Danmark. Heldigvis kunne ønsket blive indfriet, da regionen og Hospitalsenheden Vest valgte at indgå en uddannelsesaftale med Akutafdelingen ved Linköpings universitetshospital i Sverige. Dengang og nu har det Sveriges største og mest veletablerede afdeling med en tredjedel af alle landets speciallæger inden for området akutmedicin.

Han går sine egne veje

Aftalen var, at et år af Jacob Juul Jensens uddannelse skulle foregå i Sverige, mens de resterende fire år fandt sted på Akutafdelingen og andre specialeafdelinger ved Hospitalsenheden Vest med fokus på den akutte behandling.

Jacob Juul Jensen bor til daglig i Herning med sin kone og parrets to små børn, en dreng på tre år og en pige på syv måneder.

Han har haft usædvanligt travlt i sommer og i efteråret. For det første har han som den første læge i Danmark færdiggjort en fuld speciallægeuddannelse i akutmedicin, og desuden har han brugt det meste af november på at afslutte et videreuddannelsesforløb i fly- og dykkermedicin ved Forsvarets sundhedstjeneste, sådan at han også kan fungere som helikopter- og dykkerlæge i Forsvaret.

Dagene er begyndt tidligt og sluttet sent hver aften, men mange jern i ilden og et kæmpestort drive har altid været særlige kendetegn ved den tidligere frømand og kampsoldat fra Aalborg. Han har aldrig været bange for at gå sine egne veje.

Dermed har han været med til at bane vejen for mange af sine fagfæller, som deler samme drøm om en karriere som akutmediciner i Danmark.

Banebrydende samarbejde

Uddannelsesaftalen har betydet, at fire af Jacob Juul Jensens kolleger på akutmodtagelsen i Herning er i gang med den samme speciallægeuddannelse med godkendelse i Sverige.

Netop den fremsynethed fra ledelsens side bliver en stor styrke for patienter og for samarbejdspartnere på det kommende akuthospital i Gødstrup, mener den nyuddannede akutlæge. Han beskriver Akutafdelingen som den primære motor, der driver hele hospitalets udredning og flow af patienter.

200 patienter i døgnet

I 2020 vil akutmodtagelsen være knudepunkt for modtagelsen af cirka 200 akutte patienter i døgnet på Regionshospitalet Gødstrup. Det er akutspecialisterne, som er i front døgnet rundt, og det forventes at blive til stor fordel for patienterne. Akutspecialisterne har nemlig et bredt diagnostisk blik på patienten, samtidig med at de har fokus på logistik og kommunikation med hospitalets øvrige afdelinger og eksterne samarbejdspartnere.

Det vil få forløbet til at glide hurtigere og på bedre vis end tidligere. Det gælder om at finde de rigtige patienter, som har behov for akut indlæggelse, og desuden skabe gode forløb for de mange patienter, som udskrives direkte fra akutafdelingen til videre forløb fra hjemmet.

Som Jacob Juul Jensen formulerer det:

- Akutmedicinere er vigtige generalister i akuthospitalernes maskinrum, fordi de fleste akutte patienter er ældre og indlægges med flere forskellige sygdomme og symptomer. Det kræver, at nogen har det brede diagnostiske blik på patienten og kan koordinere, lægge planer og binde enderne sammen på tværs af hospitalet. Derfor bliver det en kæmpe force, at vi om få år har et stort færdiguddannet team af akutmedicinere med et fagligt stærkt miljø, og hvor Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest, for tiden er allerlængst fremme i Danmark.

Ordet er ditMere Navne