Tip os log ind
Morten Schmidt er læge på afdelingen for hjertesygdomme på Regionshospitalet Herning og forsker på deltid ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. ?
Foto: Pr-foto

Herning-læge får millioner til forskning

Morgen Schmidt, forsker og hjertelæge ved Regionshospitalet Herning, modtager 7,5 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til stor dansk undersøgelse af smertestillende piller til hjertepatienter
10. maj 2019, 18.58

Forskning Hvor sikre er smertestillende piller? Og begrænser advarsler om bivirkninger lægerne, når de ordinerer smertemedicin til hjertepatienter?

Det er nogle af de spørgsmål, som forsker Morten Schmidt fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenheden Vest gerne vil finde svar på med en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 7,5 millioner kroner.

Til daglig er Morten Schmidt læge på Hjertesygdomme på Regionshospitalet Herning, og han forsker på deltid ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital takket være en kombinationsstilling.

- Vi kigger på typer af smertestillende, der ikke tidligere er undersøgt, og om advarsler fra sundhedsmyndighederne har haft indflydelse på lægernes ordination af medicinen til hjertepatienter. Samtidig undersøger vi, om medicinen øger risikoen for hjerteanfald hos personer, som er i risikogruppen, fordi de lider af eksempelvis diabetes, fedme og forhøjet kolesterol, fortæller Morten Schmidt i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

Mest solgte lægemidler

I forbindelse med forskningsprojektet vil han bruge data fra danske registre til at undersøge sikkerheden ved den såkaldte NSAID-medicin, som de fleste danskere kender under navne som Voltaren, Ipren, Ibuprofen eller Bonyl, og bruger i forbindelse med mod smerter, feber og betændelse.

Lægemidlerne er blandt de mest solgte i verden, men har bivirkninger som forhøjet blodtryk og mavesår. NSAID har også været forbundet med hjerteproblemer som hjerteanfald, hjertesvigt og uregelmæssig hjerterytme. Anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne lyder derfor, at patienter med hjertesygdomme skal bruge præparaterne med stor omhu.

Ordet er ditMere Navne