Tip os log ind

Havvindmøller skal ikke være kystnære, men ud på havet

18. februar 2019, 15.30

HAVVINDMØLLER Til lykke til Ørsted, som netop nu er ved at opstille 174 stk. 7,4 MW vindmøller med en kapacitet på i alt 1,2 GW. Hornsea One er beliggende 120 km. fra Yorkshire kysten, England (ja du læste rigtigt) 120 km. Den første mølle er netop begyndt at producere og hele parken skal være færdig i 2020.

Så er det jo helt ufatteligt at vi her i Danmark vil placere 20 stk. 193 meter høje møller, Vesterhav Syd, mellem Nr. Lyngvig og Søndervig, 4,2 - 10 km. fra kysten, hvoraf 10 er beliggende mellem 4,2 og 6 km. fra kysten og tilsvarende 21 stk., Vesterhav Nord.

TV Midt Vest kunne søndag aften fortælle at der nu også er dannet en forening, Vesterhav Nord, som vil gøre alt for at få møllerne flyttet længere ud på havet.

Formanden for Folketingets Energiudvalg, Thomas Danielsen (V) udtaler søndag i TV Midt Vest, at man gambler med hele den folkelige opbakning til den grønne omstilling, når man placerer havvindmøller kystnært i fuldstændigt jomfrueligt område, ligesom han påpeger at V, DF og LA (84 mandater) har forsøgt at droppe møllerne og få dem ud på havet, men at der ikke var flertal for dette. Skulle sidst være debatteret i et udvalgsmøde her i januar/februar.

Danielsen nævnte også, at det måske kunne medføre et erstatningskrav på én mia. kr. Tilskuddet til Vattenfall er estimeret til ca. 3,5 mia. kr. så der er jo stadig tale om en stor besparelse, da havvindmøller fremover sandsynligvis kan opføres uden tilskud, eller i hvert fald væsentligt mindre end det tilskud, Vattenfall kan hæve ved de kystnære havvnindmøller. Priserne rasler jo ned.

Hvorfor de konservative ikke i 2016 ville støtte øvrige blå blok er helt ufatteligt. Søren Pape har udtalt, at har man sagt A må man også sige B. Det er da så absolut lavpunktet for politisk argumentation, og ikke en ansvarlig politiker værdigt. Men det fortæller jo naturligvis alt om de konservative, som forhåbentligt huskes til det kommende folketingsvalg.

Jeg vil gerne spørge næstformanden for Socialdemokratiet, Mogens Jensen, som jo er valgt i Herning Sydkreds om følgende:

Hvori består det fornuftige i at skamfere en hel unik kyststrækning ved at placere 41 stk. 193 meter høje møller 4,2 - 10 km. fra vestkysten, når disse kan placeres længere ude på havet, og dette med meget stor sandsynlighed samtidig kan medføre en milliardstor besparelse? Hvad er begrundelsen for, at Socialdemokratiet fastholder beslutningen? For os borgere er det en fuldstændig tåbelig beslutning og dræbende for opbakningen til den grønne omstilling.

Placeringen har meget stor betydning for borgerne i Herning/Ikast, som meget færdes i Søndervig-området, så jeg er overbevist om, at Mogens Jensens svar vil have stor interesse. Valget nærmer sig jo med raske skridt og vi skal snart træffe beslutning om, hvem vi vil betro ansvaret for beskyttelse af vores fælles naturarv og vores økonomiske dispositioner.

Ordet er ditMere Debat