Tip os log ind
Jens-Henrik Kirk

Frivillighed er altid bedre end tvang

30. april 2015, 09.31

FOLKESKOLER Svar til Annette Lind.

I Herning Folkeblad den 28. april anklager MF Annette Lind Det Konservative Folkeparti for at tager skolerne som gidsler i sagen om den tvungne lektiecafe

Annette Lind skriver: »Som socialdemokrat er jeg glad for, at vi arbejder for en folkeskole for alle elever. Hvor børn og unges baggrund ikke skal bestemme deres fremtid. Og hvor man har fri, når man går hjem fra skole, fordi lektierne er lavet«.

Men tvungen lektiecafé giver ikke en skole for alle elever. Det giver derimod en skole, der ikke tager højde for elevernes forskelligheder. Nogle har brug for komplet stilhed, når de læser lektier, og det får de ikke i skolen. Andre har brug for at brænde noget krudt af og gå til fodbold nede i den lokale klub, inden de kan koncentrere sig. En helt tredje gruppe har fået nok af andre børn efter mange timer i skole, og nogle har brug for at se deres forældre. Sådan er børn så forskellige.

Den skole, socialdemokratiet vil, er desværre heller ikke en skole for alle forældre. For vi ved jo, at forældre ser meget forskelligt på, om deres børn skal læse lektier i skolen, eller om de selv vil sidde med børnene derhjemme og følge med. Danske forældre er voksne mennesker, og de skal naturligvis have lov til at afgøre, om de vil sende deres børn i lektiecafé eller ej.

Kampen imod den tvungne lektiecafe er hjerteblod for os, og derfor kaster vi ikke bare håndklædet i ringen og giver op. Men jeg synes, Annette Lind skruer op for retorikken. Vi er imod systemets muligheder for at planlægge, før familiernes får en reel mulighed for selv at vælge. Der var ret beset ikke nogle problemer med planlægningen, hvis man ikke forsøgte at tvinge forældrene til at overgive deres børn til noget, de ikke vil. Og det er altid svært at planlægge tvang.

Frivillighed er derimod nemmere.

Ordet er dit