Tip os log ind
Lokalhistoriker Kurt H. Jørgensen er blandt andet kendt for sit ugentlige »Glimt fra gamle dage« i Herning Folkeblad. ?
Foto: Tony Brøchner

Fra folkeminde til Ronaldo

Foredrag om den midtjyske tekstilindustri
14. februar 2018, 18.37

VILDBJERG Onsdag 28. februar er der foredragsaften i Den Gule Bygning, hvor lokalhistoriker Kurt H. Jørgensen fortæller om den midtjyske tek­stilindustri.

I de fattige og befolkningstynde midtjyske områder med dårlig landbrugsjord var hosebinderiet en kærkommen mulighed for en ekstra indtægt i landbohjemmet. De omkringrejsende uldkræmmere sørgede for at bringe bindetøjet fra landet til byen og satte dermed handelen i system.

Fra heden til håndværk

Heden blev opdyrket, og landbruget blev mekaniseret. Der var flere mennesker på landet, end der kunne brødfødes, og en vandring fra land til by gik i gang.

Den tidligere landbefolkning blev medarbejdere i handel, håndværk og industri. I byer som Herning, Hammerum og Ikast tog man i vid udstrækning sin viden om uldens forarbejdning og handel med, og derfor blev tekstilindustrien i en periode det dominerende erhverv.

Kendt fra avisen

Lokalhistoriker Kurt H. Jørgensen trækker trådene fra de gamle bindestuer på heden til moderne modemærker. Fra folkemindesamleren E. Tang Kristensen til fodboldstjernen Ronaldo.

Nogle af de markante personligheder kom fra Vildbjerg-egnen, og de får også et par ord med på vejen. Her fortælles, hvorfor tekstilindustrien voksede sig så stor i Hammerum Herred, og hvorfor den flyttede væk igen. Og her gives et bud på, hvad betydningen har været for vores område.

Kurt H. Jørgensen er kendt for den ugentlige rubrik i Herning Folkeblad, »Glimt fra gamle dage«, for foredrag og historiske rundture og for et forfatterskab, der blandt andet omfatter bogen om Hernings 100 år som købstad.

Det er lokalarkiverne, Kajs Autografmuseum og Trehøje Modeljernbaneklub, der står bag arrangementet.

Ordet er ditMere Vildbjerg