Tip os log ind
Marianne Køpke

Fornuftige tanker i udspil om erhvervsuddannelser

21. september 2018, 13.13

Erhvervsskoler I sidste uge kom regeringen med sit udspil til erhvervsuddannelser, og de ambitioner, der er i det, er ganske fornuftige.

Det glæder mig at se, at regeringen har fuldt fokus på, hvordan man får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Analyser fra blandt andet Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har vist, at der i høj grad kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden, og derfor er en erhvervsuddannelse en rigtig god, direkte vej til at godt arbejdsliv med masser af udfordringer.

I udspillet lægger regeringen op til, at eleverne i folkeskolen skal opbygge en større viden om de mange spændende fag og uddannelser, som erhvervsskolerne tilbyder. Det er også rigtig fornuftigt, men jeg kan ikke se af udspillet, om det fokus også omfatter butiks-, handels- og kontoruddannelserne, for det vil især være i servicebranchen, der er vækst og dermed bliver skabt job. Derfor må vi holde øje med, hvordan interessen for de merkantile fag udvikler sig. Det gør vi også lokalt med de pladser, vi i HK MidtVest har i bestyrelser og uddannelsesudvalg på landsdelens uddannelsesinstitutioner.

Udspillet lægger op til at udvide gruppen af unge og voksne, der kan komme ind på erhvervsskolerne, eksempelvis med mulighed for at tage for-forløb. Det er også interessant, at man vil afsætte penge til at styrke fokus på kvalitet og en øget digitalisering, skabe et bedre ungdomsmiljø og bruge gæstelærere fra erhvervslivet.

Det fremgår blot ikke af forslaget, hvor mange penge der følger med.

I det hele taget er økonomien i udspillet noget uklar. Regeringen vil nemlig fastholde omprioriteringsbidraget, som medfører besparelser på skolerne. Så derfor kan jeg godt være bekymret for, hvor mange penge der reelt set kommer til skolerne, og om det hele mon forsvinder i omprioriteringens navn?

En ting er i hvert fald sikkert: Skal udspillets fornuftige tanker og ambitiøse idéer blive til virkelighed, er det nødvendigt, at der følger en tilsvarende ambitiøs pose penge med. Ellers er vi lige vidt.

Ordet er ditMere Debat