Tip os log ind
Forfatteren Kåre Bluitgen har i årevis kritiseret islam. Fredag 10. maj fylder han 60 år.
Foto: Casper Christoffersen/ritzau Scanpix

Forfatter med sin egen islam-tolkning

Kåre Bluitgen har en plads i danmarkshistorien. Han havde en rolle i Muhammed-sagen, men det afholder ikke den nu 60-årige forfatter fra at udfordre islam
08. maj 2019, 18.38

60 De fleste mennesker ville nok tænke sig om en ekstra gang, hvis de havde været viklet ind i sagen om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og så skrev bøger om islam. Det gør Kåre Bluitgen måske også, men han er alligevel ikke bleg for at kritisere islam. Det har Bluitgen, der 10. maj fylder 60, faktisk gjort i årevis.

- Siden cirka år 900 har islam bevæget sig mod at gøre Muhammed mere og mere ufejlbarlig. Min bog bevæger sig den modsatte vej, kan man sige, sagde Bluitgen i 2015 i et interview med Jyllands-Posten.

Det var, kort før hans bog »Den bedste bog« blev udgivet. Det er en roman, der foregår i Mekka og Medina i 600-tallet, centreret omkring profeten Muhammed.

Bluitgen har selv kaldt det religionssatire.

Han har - som alle os andre - tidligere set, hvad der kan ske, når muslimer føler sig krænket. Som da han ville skrive bogen »Koranen og profeten Muhammeds liv«. Da sagde flere tegnere nej til at illustrere profeten i bogen; de frygtede muslimsk vrede. Det fik Jyllands-Posten til at bede tegnere om at tegne profeten for at se, om det nu kunne passe, at der var frygt for at tegne islams profet i Danmark, som har ytringsfrihed. Det var de tegninger, som mange mennesker i den muslimske verden protesterede voldeligt over i 2006.

Kåre Bluitgen har siden skrevet flere bøger om islam, herunder »Muhammed: Profet fra ørkenen« i 2008 og »Koranen gendigtet« i 2009. Og så også »Den bedste bog«, der i øvrigt udløste Blixenprisen i 2016 som årets indsats for ytringsfriheden.

Hans interesse for islam begyndte i øvrigt ikke med krisen om Muhammed-tegningerne. Han har aldrig været bleg for at tage del i værdidebatten og skrev i 2002:

- Hvis danske forældre skar kønsorganerne af deres børn, ville en efterforskning og domfældelse falde prompte. Vi ved, at det forekommer blandt nogle nye danskere. Vi foretager os reelt intet.

Bluitgen, der er uddannet lærer og journalist, skriver dog også om meget andet end religion. Han har skrevet teaterstykker og filmmanuskripter, og han har skrevet en række bøger om Den Tredje Verden. /ritzau/

Ordet er ditMere Navne