Tip os log ind
Ny udstilling på Klosterlund om tørvenes historie.
Foto: Tom Laursen

Eventyret om tørvene

Ny udstilling om tørveindustriens storhedstid ved Bølling Sø
24. april 2019, 18.32

engesvang Der er travlt på Klosterlund Museum for tiden.

Museets ansatte og frivillige arbejder nemlig på en nyopsætning af museets eksisterende udstilling om tørveindustrien. Resultaterne af deres arbejde kan snart opleves, når museet byder alle indenfor til en festlig udstillingsåbning. Det sker fredag 3. maj.

Det er museets håb, at den nye udstilling vil lukke fortællingen om tørveeventyret ved Bølling Sø op for flere og ramme et bredere publikum.

Fortællingen handler om et skelsættende lokalt industrieventyr, der involverede en stor del af lokalbefolkningen - både mænd, kvinder og børn -, og som satte Bølling Sø på landkortet.

En vigtig fortælling

Bølling Sø er i dag en rekreativ perle i det midtjyske, hvor naturoplevelsen og roen trækker mange mennesker til året rundt.

Men tidligere var søen en mose, der fungerede som arbejdsplads for mange hundrede mennesker.

Mosen var centrum for en omfattende tørveindustri, der skabte grundlag for opsving og befolkningstilvækst i området.

Den nye udstilling på Klosterlund Museum vil i højere grad forsøge at gøre historien om tørveeventyret ved Bølling Sø tilgængelig for flere.

Alt fra stednavne og ruiner i landskabet til togstationens placering fletter sig ind i historien om tørveindustrien og kan kobles til de ældre generationers beretninger.

Leg og lys

For at tilgængeliggøre stoffet for flere er der truffet en række valg i tråd med tidens viden om museumsformidling. I stedet for en bred og ordrig faktaformidling, er der valgt en vinkling på en række hovedtemaer, der blandt andet sætter fokus på personerne bag tørvearbejdet - tørvematadorerne og børnearbejderne, og på de banebrydende innovationer.

I den nye udstilling er der også arbejdet med at gøre det nemmere for nye gæster at orientere sig i udstillingen. Der er også lagt vægt på at forbedre koblingen mellem tekst og genstande.

Der vil også være mulighed for at konkurrere i disciplinerne tørverejsning på tid og stakning af tørv i høje tårne, når man besøger udstillingen.

Lyset er en vigtig ingrediens i udstillingsoplevelsen. Som en vigtig del af den nye udstilling er der derfor ofret ressourcer på en professionel lystekniker og nye lysinstallationer.

Ordet er ditMere Bording-Engesvang