Tip os log ind
Henrik Kjeldsen fra Herning Kommune bød velkommen til arrangementet, som kommunen var medarrangør af.
Foto: Allan Boye Thulstrup/herning Kommune

Erhvervs-inspiration under VM: Tunesien kan levere it-arbejdskraft

I forbindelse med VM i håndbold blev danske virksomheder inviteret til at blive klogere på »Porten til Afrika«
22. januar 2019, 12.16

Tunesien Torsdag aften spillede Tunesien sig videre til mellemrunden i VM i håndbold med en sikker sejr over Østrig i Jyske Bank Boxen.

Få timer forinden var det selve det nordafrikanske lands fremtid, der var til debat, da der var inviteret til informationsmøde om tunesisk it-arbejdskraft i MCH Messecenter Herning.

- Vi er det eneste land, der har fået et holdbart og stabilt demokrati ud af »Det Arabiske Forår«. Det går faktisk rigtig godt i Tunesien, og vi har en uddannelsessektor på et højt niveau, der hvert år producerer tusindvis af velkvalificerede it-kandidater. Vores problem er arbejdsløshed for de nyuddannede. Blandt de nye kandidater er arbejdsløsheden 29 procent, og det skaber frustration, fortalte Mokthar Chouari fra FIPA, Tunesiens Foreign Investment Promotion Agency.

De klarer sig godt

Tuneserne var kommet til Herning med to mål, udover at se håndbold. Dels at fortælle om mulighederne for danske virksomheder for at investere i det spirende demokrati. Her fremhævede Mokthar Chouri, at Tunesien på it-kompetencer, sprog- og lønniveau er et langt bedre land at placere it-udviklere i end eksempelvis Indien og Rumænien. Dels for at fortælle om de mange kvalificerede tunesere, der potentielt kunne have interesse i at arbejde for danske virksomheder i it-branchen.

Undervejs var der, udover Mokthar Chouari, også oplæg fra formanden for det Dansk-Tunesiske Handelskammer, Anders Torbøl, og generalsekretæren samme sted, Moncef Barhoumi, der stammer fra Tunesien og har boet i Danmark i 30 år.

Fra handelskammeret blev der blandt andet slået på at en lang række store europæiske virksomheder fra Frankrig, Tyskland og Italien allerede har etableret sig i Tunesien, der bliver set som »porten« til både det afrikanske og arabiske marked. Samtidig fortalte Moncef Barhoumi, at en række tunesiske it-ingeniører, der allerede har arbejde i Danmark, har klaret sig rigtig godt, og hurtigt er blevet forfremmet i de danske virksomheder, som de er ansat i.

Handelskammeret tilbød at hjælpe alle interesserede virksomheder med både kontakter og møder med relevante aktører, og studiebesøg i Tunesien.

Det var Herning Kommune, Væksthus Midtjylland, it-forum, Destination Aarhus og Dansk-Tunesisk Handelskammer, der i samarbejde stod bag arrangementet.

Ordet er ditMere Erhverv