Tip os log ind
Kristian Jensen.

En finanslov med midt- og vestjyske aftryk

03. december 2018, 10.30

FINANSLOV Danmark er i en økonomisk optur, som har skabt titusindvis af arbejdspladser siden 2015, og som har sikret faldende ledighed i alle landets kommuner. Med finansloven for 2019 giver vi opsvinget en hjælpende hånd, også i Midt- og Vestjylland.

Jeg mener, at de gode tider skal komme alle danskere til gode. Derfor har regeringen fra starten valgt at øge indsatsen for ensomme ældre, børn fra udsatte familier og kampen mod klimaforandringer og dårlig luftmiljø. Alle regeringens prioriteter er heldigvis kommet med i aftalen, som også sikrer et bredt og landsdækkende løft af kulturen.

Men særligt set med midt- og vestjyske øjne er der grund til at glæde sig over finanslovsaftalen i år. Der blev nemlig plads til at prioritere en række nye initiativer.

De mange vestjyske sommerhuse, som er opvarmet med el, vil fremover betale en lavere afgift. Det betyder, at det bliver billigere at kunne udleje sommerhusene i de koldere måneder i forår og efterår. Det giver mulighed for en længere sæson og endnu flere arbejdspladser og turismeindtægter.

Uddannelse er vigtigt, og det gælder også uden for de store byer. Derfor har vi lavet en særlig indsats for de uddannelser, som betyder meget for vores landsdel. Der bliver nu givet mulighed for flere SOSU-uddannelser og åbent for, at sygeplejesker kan uddannes flere stedet.

Vi har sikret økonomien for en række små lokale gymnasier, som kan se frem til en halv million ekstra til at sikre, at der er gode uddannelsestilbud i bl.a. Bjerringbro, Lemvig, Struer, Tarm og på Mors. Samtidig er også de små erhvervsskoler blevet løftet økonomisk. Og endelig er landbrugsskolerne blevet ligestillet med andre kostskoleuddannelser.

Midt- og Vestjylland er blevet koblet op på motorvejsnettet over de seneste år, men vi er ikke i mål med god infrastruktur endnu. Det vil regeringen og Dansk Folkeparti drøfte straks i det nye år, hvor vi vil se på de nødvendige vejinvesteringer frem mod 2030. Men allerede nu har vi sat penge af til en VVM-undersøgelse af en 2+1 vej fra Herning til Ringkøbing, som vil give et løft til hele området.

Der er selvfølgelig langt mere i den 70 sider lange aftale, men dette er nogle af de mest markante midt- og vestjyske aftryk på aftalen. Aftalen har måske fået mest opmærksomhed på stramningerne af udlændingepolitikken, men det er også en finanslovs, som løfter og forbedrer vilkårene for alle danskere. Og det er en aftale, som vi i Midt- og Vestjylland kan være godt tilfredse med.

Ordet er ditMere Debat