Tip os log ind
»Når man står på de store indlandsklitter i det bølgende hedelandskab, kan man få en fornemmelse af uendelighed,« lyder det blandt andet som begrundelse for, at Vind Hede og Stråsø Plantage er blandt de nominerede til Danmarks Naturkanon.
Foto: Pr-foto/miljøstyrelsen

Du bestemmer: Skal heden stemmes ind i kanonen?

Vind Hede og Stråsø Plantage har mulighed for at blive et af 15 steder, der skal optræde i Danmarks nye Naturkanon. Alle har mulighed for at stemme på deres favoritsted
02. november 2018, 15.52

VIND Miljøstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet er i færd med at lave en såkaldt »Naturkanon«, som skal indeholde 15 steder i Danmark, hvor naturen er noget helt særligt, og som samtidig er en oplevelse at besøge.

30 steder er nu blevet nomineret, og i Region Midtjylland er Vind Hede og Stråsø Plantage et af disse steder.

»Når man står på de store indlandsklitter i det bølgende hedelandskab, kan man få en fornemmelse af uendelighed. Her er virkelig »al Jyllands vælde«, og her yngler også nogle af Danmarks største dyr: Kronhjorte og ulve,« lyder det blandt andet i begrundelsen fra Susanne Sayers, der er formand for den jury, som skal udvælge de 15 steder.

I juryen, som består af otte personer, finder man også navne som Frank Erichsen (Bonderøven) og Johan Gotthardt Olsen (Magtens Korridorer).

Om Vind Hede og Stråsø Plantage lyder det videre fra Susanne Sayers:

»Man skal være heldig, hvis man skal se ulven, men der er meget andet at opleve i området, hvor der også er oddere, ravne, en masse småfugle og sjældne planter som vårkobjælde og gøgeurter. Her er imponerende flot, og fældes de mange granplantager, er der potentiale til en endnu vildere natur.«

Alle kan stemme

De 30 nominerede steder er udvalgt blandt hele 1671 forslag, som alle kunne sende ind.

Herefter har alle nu mulighed for at udvælge de 15 steder, der skal med i Naturkanonen: Det gør man ved at dele sin naturoplevelse fra et af de nominerede steder inde på Naturkanonens hjemmeside. Oplevelsen tæller så med i juryens vurdering, og den skal være afleveret senest 4. november.

I skrivende stund har 21 personer delt deres oplevelser fra Vind Hede og Stråsø Plantage, og her kan man blandt andet læse om krondyr, åbne vidder og urfugle.

I slutningen af november bliver det offentliggjort, hvilke 15 steder, der er kommet med i Danmarks Naturkanon.

Kriterier for udvælgelse

Den enkelte lokalitet skal have en smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge.

Lokaliteten skal have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi.

Der skal være offentlig adgang til hele lokaliteten eller til væsentlige steder inden for den.

Der skal være mindst én specifik geografisk lokalitet, som nemt kan formidles og være en naturlig indgang for dem, der vil besøge naturområdet.

Ordet er ditMere Vildbjerg