Tip os log ind
Foto: Flemming Hansen

Det batter i særdeleshed mellem valgene

29. november 2017, 13.00

I skrivende stund går der en mand rundt uden for Folkebladet og på Kousgaards Plads og klipper valgplakater ned fra lygtepælene. Han stillede ikke selv op til valget, men hjælper nogle kandidater med en del af de mange opgaver, der hører til en valgkamp, når der kæmpes om sæderne i by- og regionsråd.

Blandt opgaverne er også at få taget valgplakaterne ned igen efter valget, og inden fristen udløber. Det gør den i dag. Til midnat skal alle valgplakater og tilhørende strips ifølge reglerne være taget ned og fjernet.

Der udløber til gengæld ingen frist for at mene noget eller ytre sine holdninger og synspunkter i og om lokalpolitikken. Heller ikke efter en valgkamp - eller skulle man rettere sige: i særdeleshed ikke efter en valgkamp.

Det kan ellers godt se sådan ud, hvis man kigger på, hvor hurtigt mængden af politiske læserbreve i avisen daler, efter valget er ovre.

Læserbreve er en klassisk og effektfuld disciplin i en valgkamp, og det er dejligt og vigtigt, at engagerede mennesker - vælgere såvel som kandidater, siddende politikere, støtter og modstandere - mener så meget om lokale forhold og hinandens politiske holdninger og har ideer til forbedringer og ændringer af det eksisterende, når der er valg.

I ugerne op til valget stiger mængden af debatindlæg i Herning Folkeblad traditionelt betragteligt. Også ved dette valg udvidede vi avisen med adskillige sider for at få alle valgkamp-indlæg med inden valget - lige fra kandidatanbefalinger over lokalpolitiske emner til mærkesager.

I de to uger før selve valgugen bragte vi hele 80 debatsider med op mod 400 læserbreve - og alene dagen før valget var der i Folkebladet 10 sider med 46 indlæg. Det er fantastisk med så livlig en debatkultur op til et valg, og den misunder de os faktisk andre steder i landet.

Til gengæld er det mig en kilde til evig undren, at interessen og debatlysten stilner så hurtigt af for så mange, så snart valget er ovre. Det er da ellers i de fire år mellem valgene, at der for alvor er grund og plads til at mene noget om lokalpolitik. Det er også i de fire år, at valget reelt skal vindes, så det er da bare med at få sine ideer og meninger frem.

Hvorfor ikke bidrage noget mere til debatten mellem valgene? Hvor der rent faktisk er større chancer for, at der kommer skub i sagerne via en konstruktiv debat end i selve valgkampen, hvor fokus og forpligtelser er ganske anderledes end i den politiske hverdag.

Retfærdigvis skal siges, at mange af de valgte politikere heldigvis er ret gode til også i valgperioden at ytre sig i blandt andet avisens debatspalter, så borgerne også ad den vej får indblik i lokalpolitikken og måske benytter sig af lejligheden til selv at tage aktivt del i den offentlige debat.

Men en del hører vi ikke meget til. Og hvad med jer, der ikke blev valgt? Hovedparten - og mange af jeres støtter - hører vi beklageligvis heller ikke noget eller ret meget til mellem valgene.

Har I pludselig ingen mening om noget, som burde komme i avisen, så andre også kan få indsigt i den? Eller som kan rokke ved det eksisterende, som I under valgkampen gav udtryk for ikke at være helt tilfredse med?

Det undrer mig, hvis den lokalpolitiske kilde tørrer så meget ud på en valgnat, at der efterfølgende nærmest ikke er en dråbe mening tilbage, som er værd at dele med andre.

For der er vel i særdeleshed mellem valgene noget at kæmpe for og mene. Hvis ambitionen da ikke alene er at blive valgt, men et dybfølt ønske om at påvirke lokale forhold og være med til at gøre en forskel.

Så når den henholdsvis største eufori og værste skuffelse over valgresultatet har lagt sig hos de valgte og de ikke-valgte, skal I endelig ikke de næste fire år holde jer tilbage med læserbreve med politiske holdninger, ideer, drillerier, provokationer, ris og ros.

Herning Folkeblad stiller i al fald gerne avissider til rådighed.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk

Ordet er dit