Tip os log ind
Tommy Tønning.

Derfor gik vi med i forliget

09. marts 2019, 09.30

MÆRKESAGER Svar til Anna Marie Vesterholm.

Kære Anna Marie

Tak for dit offentlige skriv til mig i Folkebladet 7. marts, som jeg naturligvis rigtigt gerne vil besvare.

Jeg er lige som dig rigtig-rigtig ked af de 20 millioner kroner i besparelser, som rammer specialskolerne i Herning. Jeg vil for en god ordens skyld, fortæller dig, at det ikke er en ny besparelse, der er opstået, men en besparelse, der er opstået gennem de sidste seks-syv år og vokset i størrelse og omfang. Man kan jo godt spørge sig selv, om der ikke burde være handlet og reageret før. Det mener jeg.

Hvis det var mig, der bestemte og sad for bordenden, havde jeg nok valgt en af de næste, skitserede løsninger.

- Man kunne have taget 20 millioner op af kassen og givet området tid til at tilpasse og justere økonomien til det niveau.

- Man kunne også, som jeg foreslog flere gange under valgkampen i 2017, overveje, om den kommunale skat skulle have været hævet med 0,5 procent. En sådan manøvre, har jeg regnet ud, ville have givet os godt 47 millioner i kommunekassen til drift. Og dermed ville vi have været besparelsen foruden.

Så er der mange, der vil sige, at vi ville blive ramt af et sanktionslov, der i øverigt var indført af Bjarne Corydon, men sandheden er, så vidt jeg ved, at ingen kommuner endnu har prøvet at betale den ekstra regning, der skulle følge med. Jeg tænker, at når man kan i Odense, Viborg og andre sammenlignelige kommuner, kan vi vel også i Herning kommune.

Du spørge så også ind til, hvordan vi kunne gå med til flytningen af autister ud på Holtbjerg. Det kunne vi, fordi vi faktisk godt kunne se en udfordring i, hvad der skulle ske med dem, da der var blevet besluttet at flytte 10 klasserne fra Sønderager.

For mig var det magtpåliggende, at der stadig var et specialiseret skoletilbud for autister i Herning, og jeg så muligheden for synergi mellem Åmoseskolen og autisterne. Historisk set blev autisterne vist også flyttet fra Åmosen ud til Sønderager. Alt dette var inden de 20 millioner, som gjorde det hele meget værre.

Jeg kan godt se og læse konsekvenserne af de 20 millioner. Og vi skal gøre alt, hvad der overhovedet er os muligt i den socialdemokratiske byrådsgruppe for at få nogle af de penge ind igen til området. Det vil jeg gerne love dig i al offentlighed. Vi tror nemlig ikke på, at det nytter noget at stille os uden for de næste to og et halvt år frem mod valget. Jeg tror ikke, de ramte børn på Åmosen og Sønderager får det bedre af den grund, og i deres liv er to et halvt år rigtig-rigtig lang tid. Derfor er det vigtigt, at nogen bliver og fortsætter dialogen. Men du er velkommen til at være uenig.

Anna Marie, Jeg deler ikke din opfattelse af bygningernes tilstand på Holtbjerg. Jeg er ikke bygningssagkyndig, det har vi heldigvis gode folk ansat til i Herning kommune. Jeg har også set de billeder, der har været delt flittigt, og jeg har ligeledes været på fotosafari på Sønderager for umiddelbart at kigge på de bygninger og deres tilstand, de er såmænd heller ikke særligt gode.

Nå, hvorom alting er, har vi i den socialdemokratiske byrådsgruppe en drøm om måske at kunne gøre noget helt nyt på Holtbjerg i forhold til skolen og bydelen på samme måde, som der er bygget nyt i Hammerum. Det tror vi på vil kunne løfte et helt byområde fantastisk. Men vi forhandler ikke i avisen, så derfor må du vente med mere om dette.

Anna Marie, Socialdemokratiet er et forhandlingsparti og ikke et protestparti. Det er der faktisk bred enighed om hele vejen rundt i partiet, fra kredsformænd til folketingskandidater, og derfor tror jeg også, at de to løsgængere var nødt til at finde nye veje. De ville noget andet og nyt.

Vi er stadigvæk det parti, der tager os af de svageste borgere i kommunen og det bliver ved med at være et afgørende politisk mål og værdisæt for os.

Jeg tror også, at det er svaret på dit spørgsmål om forskellen på os og Venstres værdisæt. Derudover er der rigtigt mange ting i dagligdagen vi samarbejder omkring på en konstruktiv måde til Herning Kommunes bedste, både med Venstre og de øvrige partier i byrådet, men der er også rigtigt mange ting og værdier , vi er uenige i.

Du spørger også ind til, om jeg tror, jeg har fået mere indflydelse på at være med. Nej, det tror jeg ikke nødvendigvis. Politik handler for mig om forhandlingens ædle kunst og kunsten at få så meget som muligt af vores politik med i et evt. forlig. Set i bagklogskabens klare lys, skulle vi have fortalt meget mere efter forliget om, hvorfor og hvordan. Jeg må bare indrømme, at vi var lammet og chokeret over, at de to uden varsel forlod partiet hen over natten. Det har vi lært af og vi vil være meget mere synlig fremover, det lover jeg.

Så vil jeg blot stilfærdig fortælle dig, at ifølge vores opfattelse fik vi, sammen med de andre partier en aftale der også gav:

- ca. 20 millioner til handicap- og psykiatriområdet. Ikke en forbedring men en sikring af, at området ikke yderligere blev forringet.

- ca. 15 millioner i 100 procent løn og prisfremskrivning.

- ca. 15 millioner til en stor og ny gennemtænkt beskæftigelsesindsats

- én million til udvikling af oplevelsescenter ved Søby Brunkulsleje.

- nybyggeri af varmestue og skæve boliger 22 millioner.

Altså en bred palet af de ting, som du nævner er vigtige socialdemokratiske mærkesager, hvor man tager sig af dem, der har det svært i samfundet.

Anne Marie, så er der selvfølgelig et hav af ting, vi ikke fik med, som vi gerne ville have haft.

Men sluttelig vil jeg blot sige dig, at Socialdemokratiet i Herning og i Danmark, ifølge min og gruppens vurdering, ikke er et protestparti, men et løsningsparti. Søger du et protestparti, findes der flere af slagsen og flere kommer til.

Ordet er ditMere Debat